Mainos
Mainos

Breivikin väittää vankilaeristyksen radikalisoineen – viranomaiset: Breivik ei eristyksissä

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik, 37, väitti torstaina oikeudessa huonojen vankilaolojen radikalisoineen häntä entisestään.

Breivikin mukaan vankila muistutti joulukuuhun 2015 asti helvettiä, mutta olot ovat sittemmin parantuneet.

– Olin jo alussa radikaali, mutta kuluneiden viiden vuoden aikana olen tullut entistä radikaalimmaksi. Eristys on vaikuttanut minuun vakavasti, ja sen vakavin seuraus on radikalisoituminen, hän sanoi.

Erityisesti Breivikiä harmitti kirjeenvaihtoon puuttuminen. Hän kertoi kirjeiden valvonnan tiukentuneen vuonna 2012.

– Ennen sitä kirjeenvaihtoni oli melko vapaata, mutta sitten lähteville kirjeille tuli miltei totaalinen pysähdys, hän valitti.

Myös Breivikin asianajaja Öystein Storrvik arvosteli kirjeenvaihtoon kohdistuvaa tiukkaa valvontaa. Hän katsoi, että Breivikiltä on riistetty mahdollisuus yksityiselämään, koska monet hänen kirjoittamistaan tai hänelle tulleista kirjeistä pysähtyvät valvontaan. 

Viranomaisten mukaan tiukka kontrolli on tarpeen, koska Breivik pyrkii kirjeillä levittämään ideologiaansa.

Pelaa vartijoiden kanssa backgammonia 

Viranomaisten mukaan Breivikiä ei ole eristetty, vaan hän on jatkuvasti kontaktissa vartijoihinsa, asianajajiinsa ja pappeihin. Breivik jopa pelaa backgammonia vartijoidensa kanssa.

Hänellä on kolmessa sellissään käytössään muun muassa pelikonsoli, televisio, tietokone, kirjoja ja sanomalehtiä sekä kuntoilulaitteita.

Valtion asianajan mukaan Breivik kirjoitti viime vuonna kiitoskirjeen mainioista oloistaan vankilassa.

Psykiatrian professori Ulrik Fredrik Maltin mukaan kaikki Breivikin kertoma on puhdasta peliä.

– Jos hän saa oikeuden myöntämään, että eristys on vahingoittanut häntä, hänelle on sallittava enemmän kontakteja, Malt perusteli NRK:lle.

Breivik tappoi 77 ihmistä kesällä 2011. Hän ei ole yhdessäkään oikeuden istunnossa ilmaissut katuvansa tekojaan.

Oikeudenkäynti järjestetään Skienin vankilassa, missä Breivik istuu tuomiotaan. Käsittely jatkuu ensi viikolle, ja päätös on luvassa helmikuussa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot