Mainos
Mainos

Breivik vaatii pääsyä vapaaksi - heti

Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivik, 32, on vaatinut oikeudessa Oslossa välitöntä vapauttamistaan.

Breivikin mukaan hänen tekonsa oli välttämätön norjalaisen kulttuurin tuhoutumisen estämiseksi. Uhreja hän nimitti "pettureiksi".

– Me norjalaisessa liikkeessä emme aio istua ja katsoa, kuinka meistä tehdään vähemmistö omassa maassamme, sanoi Breivik täydelle oikeussalille.

– Tunnustan tekoni, mutta en tunnusta syyllisyyttäni.

Breivikin puheet tyrmistyttivät yleisön täysin. Säännölliset kuulemiset ovat edellytys sille, että Breivik voidaan pitää vangittuna. Tänään järjestetty tilaisuus oli toinen, jossa Breivik sai puhua suoraan yleisölle.

Breivik tappoi yhteensä 77 ihmistä autopommilla ja ampumalla heinäkuussa. Hän kertoi jo netissä julkaisemassa manifestissaan olevansa ristiretkellä muslimien invaasioita vastaan.

Syytekohdat julki kuunvaihteessa

Oikeussaliin saapuessaan Breivik kohotti kätensä ensin rinnalleen ja lopulta tervehdykseen, jota hänen asianajajansa Geir Lippestad kuvaili äärioikeistolaiseksi tervehdykseksi.

- Se oli tervehdys, josta hän kertoi meille vankilassa, Lippestad sanoi.

Poliisi antoi syyttäjäviranomaisen arvioitavaksi ehdotuksen syytteistä. Syytekohtien odotetaan vahvistuvan helmi-maaliskuun vaihteessa.

Viime marraskuussa Breivik todettiin mielentilatutkimuksissa syyntakeettomaksi. Raportin mukaan hän oli joukkomurhat tehdessään sekä tutkinnan aikana psykoottinen. Raportin mukaan Breivikille oli pitkän ajan kuluessa kehittynyt paranoidinen skitsofrenia ja hänellä on monentyyppisiä harhakuvitelmia.

Raportin johtopäätöksistä on kuitenkin kiistelty, ja tammikuussa käräjäoikeus pyysi selvityksen tueksi uuden asiantuntijalausunnon. Jos uusi lausunto päätyy edellisen kannalle, Breivikin uskotaan päätyvän vankilan sijaan psykiatriseen hoitoon.

Breivikin oikeudenkäynnin on määrä alkaa Oslossa 16. huhtikuuta.

(MTV3 - STT - AFP - TT - NTB)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme