Mainos
Mainos

Breivikin oikeusjutusta tuomio tänään

Norjalaistuomioistuin antaa tänään tuomionsa joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin oikeudenkäynnissä.

Breivik haastoi Norjan valtion oikeuteen, koska kokee eristyksensä olevan epäinhimillistä ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista.

Tuomiota odotetaan neljältä iltapäivällä Suomen aikaa.

Breivik istuu tuomiotaan huipputurvallisessa Skienin vankilassa, jossa hänen yhteydenpitoaan muihin ihmisiin vankilan sisä- ja ulkopuolella on rajoitettu voimakkaasti.


Käytössä pelikonsoleja ja urheiluvälineitä

Joukkomurhaaja haastoi Norjan valtion oikeuteen kohtelustaan. Hän muun muassa väitti maaliskuisessa kuulemisessa kohtelunsa rikkovan Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Breivikin mukaan eristämisellä on ollut kielteisiä vaikutuksia hänen terveydelleen. Lääkäreiden ja psykiatrien mukaan hänen henkisessä ja fyysisessä tilassaan ei ole tapahtunut merkittävää muutosta vankilassaolon aikana.  

Breivik käytti neljä päivää kestäneen oikeuskäsittelyn näkemystensä edistämiseen. Hän teki istunnon aluksi natsitervehdyksen ja rinnasti itsensä vankilassa istuneeseen Etelä-Afrikan entiseen presidenttiin Nelson Mandelaan.

Breivik tappoi vuonna 2011 Norjassa yhteensä 77 ihmistä. Valtion asianajajien mukaan hänen eristämisensä on välttämätöntä, koska hän on äärimmäisen vaarallinen.

Valtion lakimiesten mukaan myös Breivikin elinolot, joihin kuuluu muun muassa pelikonsoleja, urheiluvälineitä ja kolme käytössä oleva selliä, ovat asianmukaisia.

Breivik tuomittiin 21 vuoden vankeusrangaistukseen, jota voidaan jatkaa, jos häntä senkin jälkeen pidetään vaarallisena.

Breivikin asianajajan mukaan juttu viedään tarvittaessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme