Mainos
Mainos

Brexit lisää puhetta globalisaation voittajista ja häviäjistä

Britannian EU-erossa maahanmuuttoa vastustava populistinen liike löysi onnistuneesti EU-vastaisen liikkeen. Äänestyksessä oli kyse myös globalisaation voittajista ja häviäjistä.

Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.

Jokelan mukaan Britannian tilanteesta ei voi vetää suoria johtopäätöksiä muihin maihin, sillä EU-vastaisuus ankkuroituu kansallisiin konflikteihin. Jaossa globalisaation häviäjiin ja voittajiin keskustelu ei kuitenkaan rajoitu EU:sta irtoavaan Britanniaan.   

– Britanniaa ei olisi saatu ulos EU:sta arvokonservatiivisen konservatiivipuolueen kannattajilla, vaan takana on laajempi pohja, joka koostuu globalisaation häviäjien joukosta, Jokela sanoi tilaisuudessa, jossa ruodittiin brexitin vaikutusta ja sitä seurannutta EU-huippukokousta. 

Globalisaatiossa voi kokea häviävänsä joko identiteetin kautta tai materiaalisessa hyvinvoinnissa. Identiteetin voi kokea kärsivän, jos ei ymmärrä enää naapurien tai työkavereiden kieltä. Materiaalinen hyvinvointi voi kärsiä, jos esimerkiksi toisesta EU-maasta saapuu paljon työvoimaa samalle matalapalkka-alalle. 

Britanniassa materiaalinen hyvinvointi oli identiteettiä merkittävämpi peruste, Jokela sanoi. 

– Britannian luokkayhteiskunnassa yliopistopaikan saamalla käytännössä varmistaa, että kuuluu globalisaation voittajiin.

Kasvua ei luvassa

Tilaisuudessa esimerkiksi keskustan ja perussuomalaisten edustajat kysyivät asiantuntijoilta, miten EU voisi muuttua ja korjata itseään. Jokelan mukaan EU varmasti pohtii vastauksia kysymyksiin globalisaation häviäjien taloudellisesta turvattomuudesta ja identiteetistä.

– Ovatko kysymykset kansallisissa käsissä vai voiko EU kehittää työkaluja käsittelyyn? Jokela pohti. 

Britannian kahden vuoden eroprosessin aikana materiaalinen hyvinvointi ei todennäköisesti ota harppauksia. Jokela sanookin, että EU:lle kasvu on keskeisessä roolissa, mutta EU voi olla kituvan kasvun käyrässä hyvin pitkään. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme