Mainos

Britannia aikoo lieventää kannabislainsäädäntöä

Kannabiksen käyttäjiä ei enää pidätetä, mutta huumetta ei kuitenkaan laillisteta.

Huumeet


Britannian hallitus aikoo lieventää kannabiksen käytöstä annettavia rangaistuksia. Sisäministeri David Blunkettin esityksen mukaan kannabis luokiteltaisiin tästedes C-luokan huumeeksi nykyisen B:n sijasta. Kannabis kuuluisi siis samaan kastiin steroidien ja joidenkin unilääkkeiden kanssa. Muutos ei tee kannabiksesta laillista, mutta sen käyttö muuttuu käytännössä sallituksi.

Poliisi ei lakimuutoksen myötä voi enää pidättää ihmistä pienien kannabismäärien hallussapidosta, vaan ainoastaan takavarikoida huumeet ja antaa sakot. Maksimirangaistus hallussapidosta tosin on 2 vuotta vankeutta (aiemmin 5), mutta harvojen poliisien uskotaan vaivautuvan tehtailemaan haasteita oikeuteen.

Myös maksimirangaistus kannabiksen myynnistä lievenisi viiteen vuoteen vankeutta entisestä 14:stä, mutta kymmentä vuottakin on ehdotettu. Poliisilla on yhä oikeus pidättää kannabista kaupitteleva henkilö.

Lainmuutoksella yritetään lisätä poliisin voimavaroja

Muutoksen syynä on Blunkettin mukaan tarve vapauttaa poliisin voimavaroja taisteluun kovia huumeita ja vakavia rikoksia vastaan. Britanniassa pidätetään vuosittain yli 80 000 ihmistä kannabiksen hallussapidosta, ja pidätyksien katsotaan syövän poliisin voimavaroja kohtuuttomasti. Esityksen mukaista menettelyä on kokeiltu heinäkuun alusta lukien Etelä-Lontoon Lambethissa, mutta kokeilun onnistumista on vielä liian aikaista arvioida.

Sisäministeri Blunkett on antanut myös viitteitä siitä, että kannabis voitaisiin hyväksyä kipulääkkeeksi, kunhan tarkemmat tutkimukset vaikutuksista valmistuvat. Lisäksi hän on rohkaissut lääkäreitä määräämään heroiinia reseptillä. Ideana on se, että jos heroiiniaddiktit saavat ainetta laillisesti, he eivät osta sitä huumekauppiailta. Ehdotus on herättänyt Britanniassa tyrmistystä. Huumeidenvastustajien mielestä muutos vain lisää huumeiden käyttöä ja niiden aiheuttamia terveyshaittoja. Maan hallituksen huumeneuvonantaja Keith Hellawell ilmoitti tänään eroavansa tehtävästään.

- En tiedä mistä Blunkett on saanut neuvoja, mutta ei ainakaan minulta, Hellawell sanoi. Hän muistutti, että sisäministeriön omassa raportissa kannabis luokitellaan vaaralliseksi aineeksi, jonka käyttö johtaa kovempien huumeiden pariin. Monet poliisiviranomaiset uskovat myös, että lainmuutos aiheuttaa vain sekaannusta.

(MTV3-Guardian-Daily Mail-AFP-Reuters)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot