Mainos
Mainos

Britannia ja Libya lämmittelevät suhteitaan

Britannian pääministeri aikoo tavata Libyan johtajan Muammar Gaddafin. Ajankohtaa ja tapaamispaikkaa ei ole vielä sovittu.

Muammar Gaddafi

Britannian pääministeri Tony Blair aikoo tavata Libyan johtajan Muammar Gaddafin. Asiasta kertoi Britannian ulkoministeri Jack Straw.

Vielä on epäselvää, järjestetäänkö tapaaminen Britanniassa vai Libyassa. Ajankohtaa ei vielä sovittu, mutta Straw'n mukaan tapaaminen järjestetään mahdollisimman pian.

Historiallinen tapaaminen tuo Libyan jälleen lähemmäs kansainvälistä yhteisöä, josta se on ollut sivussa pitkään. Tapaamisen taustalla on Libyan joulukuinen ilmoitus, jonka mukaan maa luopuu suunnitelmistaan valmistaa ydin- ja muita joukkotuhoaseita.

Libyan ulkoministeri Mohamed Abderrhmane Chalgam on tavannut tänään Lontoossa Straw'n ja Blairin. Straw kertoo, että maiden välillä käydyt keskustelut edistyvät.

Chalgamin mukaan Libya tekee täyttä yhteistyötä kansainvälisten asetarkastajien kanssa. Maiden suhteet ovat olleet jäissä pitkään. Chalgam on ensimmäinen Britanniassa vieraillut Libyan ulkoministeri sitten vuoden 1969, jolloin Gaddafi kaappasi vallan itselleen.

Yhdysvallat on syyttänyt maata terroristien tukemisesta. YK asetti maalle talouspakotteet vuonna 1988, kun Libyaa syytettiin 270 kuolonuhria vaatineesta lentokoneen räjäyttämisestä Lockerbien yläpuolella Skotlannissa.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi on ensimmäinen länsijohtaja, joka kunnioitti vierailulla Libyan päätöstä luopua asesuunnitelmista. Hän matkusti Libyaan tänään.

(MTV3- STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme