Mainos
Mainos

Britannia jättää Euroopan unionin – Brexit-leiri julistettiin voittajaksi

Britanniassa ITV News ja BBC ovat julistaneet EU-eron kannattajat voittajiksi Britannian kansanäänestyksessä EU-jäsenyydestä. Britannia jättää unionin.

BBC:n ennusteen mukaan Brexit-leiri tulee voittamaan 52 prosentin kannatuksella.

Äänestysprosentti Britannian EU-jäsenyyttä käsitelleessä kansanäänestyksessä oli 72,2.

EU-eron kannattajat ehtivät julistautua voittajiksi jo ennen virallista ennustetta. Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage sanoi, että EU-äänestyspäivä eli kesäkuun 23. päivä on "Britannian uusi itsenäisyyspäivä". Hän kutsuu tapausta voitoksi "tavalliselle ja kunnolliselle" kansalle.

Myöhemmin pidetyssä tiedotustilaisuudessa Britannian pääministeri David Cameron kertoi jättävänsä pääministerin paikkansa ennen syksyä.

Britannian tulos on herättänyt monenlaisia reaktoita. Esimerkiksi Hollannin ja Ranskan EU-kriittiset puolueet ovat riemuinneet voitosta ja vaatineet vastaavaa kansanäänestystä kotimaihinsa. Valtiojohtajat ovat taas osoittaneet harmistusta kansanäänestyksen tuloksen johdosta.

Tulos laittoi pörssikurssit syöksyyn

Euroopassa keskeiset pörssit ovat avanneet poikkeuksellisen rajusti miinukselle Britannian Brexit-äänestyksen takia. Saksassa ja Wienissä laskua tuli 10, Pariisissa 8 ja Lontoossa 7,5 prosenttia.

Brittipankkien osakkeiden arvo on pudonnut 30 prosenttia, ja Saksassakin on nähty 20 prosentin pudotus. Samaan aikaan punnan kurssi on romahtanut.

Jo aiemmin Aasian keskeisten pörssien indeksit sukelsivat useita prosentteja. Pahin pudotus nähtiin Tokiossa, jossa alamäki oli aamulla yli 8 prosenttia.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme