Mainos
Mainos

Britannia jättää hyvästit Thatcherille

Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher siunataan tänään Lontoossa. Thatcher kuoli viime viikolla 87-vuotiaana.

Hautajaisseremonia alkaa puoliltapäivin Suomen aikaa. Siunaustilaisuus järjestetään St Paulin katedraalissa, jonne on kutsuttu yli kaksituhatta vierasta.

Paikalla ovat myös kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, vaikka kuningatar ei yleensä osallistu poliitikkojen hautajaisiin. Suomea tilaisuudessa edustaa eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.).

Margaret Thatcherin vuosiin 1979-1990 ajoittuva valtakausi jakaa brittejä voimakkaasti. Rautarouvaksi kutsuttu pääministeri uudisti kovalla otteella Britannian taloutta ja yhteiskuntaa. Monissa briteissä kiivas yksityistäminen ja kaivosteollisuuden alasajo herättävät edelleen katkeria muistoja.

Hautajaisten aikana Lontoossa on odotettavissa myös mielenosoituksia Thatcherin ajamaa oikeistopolitiikkaa vastaan.

– Haluan osoittaa mieltäni rauhanomaisesti kääntämällä selkäni hautajaissaattueelle, mutta haluan tehdä sen niin kaukana surijoista kuin mahdollista, mielenosoitusta järjestävä Rebecca Lush Blum sanoi BBC:lle.

(MTV3 -STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme