Mainos
Mainos

Britannia myönsi CIA:n vankilentojen käyneen maaperällään

Britannia on joutunut myöntämään, että kaksi terroriepäiltyjä kuljettanutta amerikkalaiskonetta oli laskeutunut sen maaperälle. Britannia on aikaisemmin jyrkästi kieltänyt, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n koneet olisivat laskeutuneet Britanniaan.

Ulkoministeri David Milibandin mukaan asia tuli ilmi vasta kun Yhdysvallat omia rekistereitään tutkiessaan huomasi, että koneet olivat pysähtyneet tankattaviksi Yhdysvaltain lentotukikohtaan Diego Garcian saarella Intian valtamerellä. Diego Garcia kuuluu Britannialle.

Yhdysvallat on Milibandin mukaan pahoitellut vääriä tietoja. Milibandin yleisradioyhtiö BBC:lle kertomien tietojen mukaan lennoilla oli kaksi epäiltyä, joista kumpikaan ei ollut Britannian kansalainen. Toinen heistä on sittemmin vapautettu ja toinen on Guantanamo Bayn vankileirillä Kuubassa.

Britannian pääministeri Gordon Brown on kommentoinut tietoja toteamalla, että kyseessä on "erittäin vakava asia".

Euroopan parlamentti nimesi vuonna 2006 Britannian yhdeksi niistä maista, jotka olivat sallineet CIA:n vankikuljetukset ilmatilansa tai lentokenttiensä kautta. Yhteensä maita oli 14.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme