Mainos
Mainos

Britannia: Nizzan äänijako vuoteen 2009

Britannian ulkoministeri Jack Straw esittää, että EU pitäisi vuoteen 2009 asti voimassa Nizzassa sovitun jäsenmaiden äänivallan.

Britannia esitti tänään, että Euroopan unioni pitäisi vuoteen 2009 asti voimassa Nizzassa sovitun jäsenmaiden äänivallan. Asia nousi esille, kun jäsenmaiden ulkoministerit jatkoivat kokoustaan Italiassa.

Ulkoministeri Jack Straw ehdotti ratkaisua kompromissiksi, mikäli äänimääristä olisi mahdoton sopia hallitusten välisessä konferenssissa (HVK). Suomi ilmoitti, että se ei kannata päätöksen lykkäämistä tulevaisuuteen. Ulkoministeri Erkki Tuomioja painotti, että HVK:ssa on ollut tarkoitus luoda pysyvä ja pitkään kestävä ratkaisu.

Jäsenmaiden äänimäärä ministerineuvostossa on yksi kiistanalaisimpia asioita EU:n perustuslaillisessa sopimuksessa. Erityisesti Espanja ja Puola pitävät kiinni kolme vuotta sitten Nizzassa luodusta mallista, koska se takaa niille lähes yhtä paljon valtaa kuin Saksalle ja muille EU:n suurimmille valtioille.

Erimielisyys ilmeni myös EU:n komission koostumuksesta. Useat valtiot arvostelivat puheenjohtaja Italian ehdotusta, jonka mukaan varsinaisia komissaareja olisi vain 15. Loput komissaarit jäisivät ilman äänioikeutta. Monet epäilivät, että komission työ kärsii kahtiajaosta. EU:n ulkoministerin aseman osalta Britannia, Tanska ja Ruotsi vastustivat sitä, että ministeri olisi tiukasti osa komissiota. Maat katsovat, että ulkoministerin pitäisi toimia selkeämmin jäsenmaiden ministerineuvoston alaisuudessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme