Mainos
Mainos

Britannia päättää tänään paikastaan Euroopassa

Britanniassa järjestetään tänään kansanäänestys, jonka tulosta seurataan henkeä pidättäen joka puolella Eurooppaa. Pitkään odotettu äänestys ratkaisee, jatkaako Britannia EU:ssa vai ei.

Kyselyjen perusteella äänestyksestä on tulossa tiukka. Jos EU-eron kannattajat voittavat, se tarkoittaa unionille ennennäkemätöntä järistystä. Britannian ero todennäköisesti voimistaisi lähtöhaluja muissakin EU-maissa.

Äänestystuloksesta riippumatta kansanäänestys jättää Britanniaan ja Eurooppaan pysyvät jäljet. Kampanjointi on ollut poikkeuksellisen repivää, ja se jakaa brittejä rajusti kahteen leiriin.

EU-eron kannattajia ajaa syvä epäluottamus poliittista eliittiä ja epädemokraattisena pidettyä EU:ta kohtaan.

– Olen kurkkuani myöten täynnä sitä, että joku sanelee meille, mitä meidän on tehtävä. Haluan Britannian itsenäisyyden takaisin, sanoo supermarketissa työskentelevä, 45-vuotias Sharon Pace Birminghamin liepeillä.

Pacen tytär kannattaa EU-jäsenyyttä, kuten valtaosa brittinuorista.

– Hän uskoo kaikkea roskaa, mikä tulee televisiosta, Pace sanoo.

EU-jäsenyyttä kannattavan 21-vuotiaan Craig Mitchell-Powellin mielestä Brexit-leiri on niin jumittunut omaan kantaansa, ettei suostu näkemään EU:ssa mitään hyvää.

– EU:n liberaali arvopohja vetoaa ehkä enemmän nuoriin, hän arvelee.

Leicesterissä asuvan Mitchell-Powellin mielestä EU:n tuomia konkreettisia etuja ovat muun muassa vapaa liikkuvuus, Erasmus-opiskelijavaihto ja kännykän roaming-maksujen poistuminen. 

Tulos selviää aamulla

Britannian vaalihuoneistot ovat tänään auki puoleenyöhön asti Suomen aikaa. Ääntenlaskenta alkaa välittömästi sen jälkeen ja jatkuu aamuun asti. 

Toisin kuin parlamenttivaaleissa, tällä kertaa tiedossa ei ole ovensyykyselyitä, joiden perusteella tulosta voitaisiin luotettavasti ennustaa vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Kansanäänestyksiä järjestetään Britanniassa harvoin, ja vaalipiirijako on niissä eri kuin parlamenttivaaleissa.

Äänestystulos on tarkoitus julistaa Britanniassa aamiaisaikaan. Tuloksen odotetaan olevan selvillä jo varhain aamulla Suomen aikaa, ellei se ole erittäin tiukka.

Pääministeri David Cameron antaa tiettävästi lausunnon kello 10 tienoilla Suomen aikaa.

Kansanäänestykseen on rekisteröitynyt yli 46 miljoonaa äänestäjää, mikä on ennätysmäärä. Korkea äänestysaktiivisuus voi olla EU:n kannattajille edullista. Brexitin vahvojen kannattajien odotetaan äänestävän joka tapauksessa. EU-jäsenyyden puolustajien joukossa taas on paljon nuoria, joiden ilmaantuminen uurnille on epävarmaa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme