Mainos
Mainos

Britannian Brown vältti hallituksen kaatumisen

Britanniassa on vältytty niukasti hallituksen kaatumiselta. Pääministeri Gordon Brown osti itselleen lisäaikaa kierrättämällä ministerisalkkuja hallituksen sisällä. Hallituskriisin uhka leijuu kuitenkin yhä ilmassa, sillä monet myös työväenpuolueen sisällä ovat tyytymättömiä Brownin tapaan johtaa maata.

Brown vakuutti illalla pitämässään lehdistötilaisuudessa, ettei hän aio erota tehtävistään.

- Myönnän vastuuni, en aio luopua velvollisuuksista maatani kohtaan, Brown sanoi.

Brownilta oli odotettu laajempaakin ministerikierrätystä, mutta ainakin vielä perjantaina pääministeri tyytyi vain täyttämään hallituksesta eronneiden ministerien posteja. Tärkeimmät ministerit, valtiovarain-, ulko- ja talousministerit, saivat pitää salkkunsa. Päätöksellä Brown vältti ainakin hetkeksi puolueensa avoimen kapinan. Hänen arvovaltansa on kuitenkin romuttunut aikana, jolloin Britannia kärsii pahimmasta lamasta 60 vuoteen.

Jo viisi ministeriä lähtenyt

Brownin hallituksesta on vajaassa viikossa eronnut jo kuusi ministeriä. Tuoreimpina erosivat niin puolustusministeri John Hutton, liikenneministeri Geoff Hoon kuin Walesin asioista vastaava ministeri Paul Murphykin. Sitä ennen hallituksesta ovat lähteneet jo sisäministeri Jacqui Smith, kuntaministeri Hazel Blears sekä työ- ja elinkeinoministeri James Purnell.

Hutton perusteli eroaan perhesyillä.

- Politiikan lisäksi on olemassa muutakin elämää ja toivon, että pienellä onnella minäkin voisin saada kokea sitä, Hutton sanoi.

Purnell puolestaan ei jättänyt epäselväksi tyytymättömyyttään pääministeriin. Hän kehottikin Brownia väistymään, jotta työväenpuolue saisi suositumman johtajan ennen tulevia parlamenttivaaleja.

- Uskon, että jos sinä jatkat työväenpuolueen johdossa, tekee se konservatiivien voitosta todennäköisemmän. Kehotan sinua sen vuoksi astumaan syrjään ja antamaan puolueellemme voiton mahdollisuudet, Purnell kirjoitti sanomalehdissä julkaistussa kirjeessä.

Ennenaikaisten vaalien mahdollisuus kasvamassa

Kasvava tyytymättömyys pääministeriin on lisännyt huhuja ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämisestä. Jopa viidesosan parlamentissa istuvista työväenpuolueen jäsenistä sanotaan olevan valmiita allekirjoittamaan Brownin eroa vaativan kirjeen. Jos Brown menettäisi paikkansa vain kahden vallassaolovuoden jälkeen, tarkoittaisi se kaikella todennäköisyydellä vaalien aikaistamista. Nykyisellään ne on tarkoitus pitää viimeistään ensi vuoden kesäkuussa.

Ministerierojen ja työväenpuolueen laskevan kannatuksen taustalla vaikuttaa myös kansanedustajien kulukorvausskandaali, joka on syönyt kansalaisten luottamusta parlamenttiin.

Viime viikolla julkaistun kyselyn mukaan työväenpuolue on jäänyt jo yli 20 prosenttiyksikköä jälkeen konservatiiveista. Mittauksen mukaan konservatiivien kannatus on 40 prosenttia, liberaalidemokraattien 25 prosenttia ja työväenpuolueen 22 prosenttia.

Myös Brownin henkilökohtainen kannatus on jyrkässä laskussa. Vajaat kolme neljäsosaa kyselyyn vastanneista oli tyytymättömiä pääministerin tapaan toimia.

Kulukorvausskandaalin ja hallituskriisin lisäksi työväenpuolueella näytti menevän huonosti myös vaalirintamalla. Pääministeri Brown joutuikin perjantaina myöntämään, että puolue oli kärsinyt kummassakin vaaleissa "kirvelevän" tappion.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme