Mainos
Mainos

Britannian ennenaikaisista vaaleista tuli valtaa hamunneen pääministeri Mayn mahalasku – murskaava etumatka suli vaalikampanjan aikana

Britanniassa ennenaikaisista parlamenttivaaleista on tulossa pääministeri Theresa Mayn kannalta katastrofi. Pääministeripuolueen valta parlamentissa on vaalivoiton sijaan kutistumassa.

Ovensuukyselyiden (exit polls) sekä BBC:n ennusteen perusteella hallitseva konservatiivipuolue on vaalivoiton sijaan menettämässä toistakymmentä paikkaa 650 paikkaisessa parlamentin alahuoneessa.

Vastaavasti suurin oppositiopuolue, työväenpuolue, olisi kasvattamassa paikkamääräänsä. Vaaleja voi seurata esimerkiksi BBC:n verkkosivuilla.

BBC:n vaaliennusteen mukaan konservatiivit saisit 318 paikkaa, ja työväenpuolue 262 paikkaa. Tällä hetkellä konservatiiveilla on 330 paikkaa, ja työväenpuolueella 229 paikkaa.

Ennusteiden perusteella konservatiivit eivät olisi saamassa yksinkertaista enemmistöä alahuoneeseen. Tämä vaatisi 326 edustajanpaikkaa.

Haaveet vahvasta mandaatista nurin

May halusi ennenaikaiset vaalit vahvistaakseen oman puolueensa, konservatiivien, mandaattia muun muassa brexit neuvottelujen takia. Vaalien alussa konservatiivit johtivat työväenpuoluetta suurella erolla, mutta konservatiivien etumatka suli vaalikampanjan aikana.

Vielä keväällä konservatiivit johtivat kyselyissä työväenpuoluetta reilulla 20 prosentin etumatkalla.

Britannian vaalijärjestelmässä kustakin vaalipiiristä valitaan vain yksi edustaja, eli eniten ääniä saanut vie niin sanotusti koko potin. Vaalitapa suosii perinteistä kaksipuoluejärjestelmää.

Mikäli vaalitulos noudattaa ennusteita, tämä voi tietää erittäin vaikeaa tilannetta hallituksen toimintakyvyn kannalta.

Ennenaikaisten vaalien äänestysaktiivisuus on ollut jonkin verran edellisiä parlamenttivaaleja vilkkaampaa.

Pienemmistä puolueista Skotlannin kansallispuolue SNP on menettämässä huomattavasti paikkoja. SNP:llä on tällä hetkellä 54 paikkaa, mutta ennusteen mukaan se on jäämässä reiluun kolmeenkymmeneen paikkaan.

Liberaalidemokraatit on puolestaan saamassa muutaman paikan lisää. Sen nykyinen paikkamäärä on yhdeksän.

BBC:n ennusteen mukaan kansallismielinen ja euroskeptinen UKIP on menettämässä ainoan paikkansa parlamentissa.

Yön aikana punnan arvo lähti voimakkaaseen laskuun esimerkiksi Yhdysvaltain dollariin nähden.

Päivitetty ennusteen tiedot 07:47.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme