Mainos
Mainos

Britannian EU-leirien ero odotettua pienempi ensituloksissa

EU-jäsenyydestään äänestäneessä Britanniassa ero EU-leirien välillä on osoittautunut ennakoitua niukemmaksi.

Monilla alueilla, joissa jommankumman leirin oli ennakoitu olevan selvästi voitolla, ero osoittautuikin paikallisen ääntenlaskun jälkeen hyvin pieneksi.

Toisaalta esimerkiksi maan koillis- ja pohjoisosissa ja Walesissa EU-jäsenyyden vastustuksen vahvuus on brittimedioiden mukaan jopa tyrmistyttänyt asiantuntijoita. Tätä pidetään merkkinä erityisesti valkoisen työväenluokan tyytymättömyydestä raskaan teollisuuden sydänmailla.

Täysin odotettu tulos oli lähinnä pikkuisella Gibraltarilla, missä EU:n kannattajat voittivat selvällä enemmistöllä, yli 90 prosentin kannatuksella. Gibraltar elää tiiviissä yhteistyössä EU-jäsen Espanjan kanssa ja sen asukkaista monet muun muassa matkustavat Espanjan puolelle päivittäin.


Aamuyöllä äänet liki tasan

Brittimediassa on ääntenlaskennan aikana pohdittu, onko maa jakautunut kahtia vielä ankarammin kuin EU-äänestyksen vaalikampanjoiden aikana on ymmärretty.

Ääntenlasku on vielä kesken. Noin aamuviideltä Suomen aikaa äänet olivat liki tasan EU-jäsenyyden kannattajien ja vastustajien kesken.

EU-eron kannattajat nousivat aiemmin ääntenlaskun ensimetreillä hetkeksi johtoon, mikä säikäytti muun muassa markkinoita ja lähetti punnan arvon laskuun.

Eroa ajavat johdossa

Vaalipiirejä on 382. Äänet on laskettu vasta 150 alueelta. Tällä hetkellä uutistoimisto Reutersin laskelmien mukaan EU-eroa ajavat olisivat niukasti voitolla 51,1 prosenttiyksiköllä.

Voittoon tarvittaisiin arviolta noin 16,8 miljoonaa ääntä. EU-eron kannattajilla ääniä oli aamuneljän jälkeen Suomen aikaa reilu 1,3 ja vastustajilla noin 1,2 miljoonaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme