Mainos
Mainos

Britannian itsenäisyyspuolueen johtoon valittu Diane James peruu pestinsä

Syyskuussa Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin uudeksi johtajaksi valittu Diane James ei aio ottaa vastaan tehtäväänsä puolueen johdossa. James valittiin puolueen johtoon vain 18 päivää sitten.

Twitterissä julkaistussa tiedotteessa James, 56, perustelee päätöstään "henkilökohtaisilla ja ammatillisilla syillä". Jamesin mukaan on tullut selväksi, ettei hänellä ole riittävää auktoriteettia eikä kaikkien meppikollegoiden tai puoluetoimijoiden tukea toteuttaakseen tärkeäksi katsomiaan muutoksia puolueessa.

– Näin ollen henkilökohtaisista ja ammatillisista syistä en aio viedä valintaprosessia pidemmälle, James sanoi.

Aiempien lehtitietojen mukaan James olisi tehnyt eropäätöksensä miehensä sairastumisen takia. Ukip ei heti kommentoinut Jamesin eropäätöstä.

Tiedotteessa James kertoo jatkavansa työtään europarlamentaarikkona hilliten samalla aiempia spekulaatioita siitä, että hän eroaisi myös mepin tehtävästään.

Ennen syyskuun valintaa europarlamentaarikkona toiminut James nousi puolueen johtoon eronneen Nigel Faragen tilalle. Farage ilmoitti heinäkuussa eroavansa, koska hän oli oman näkemyksensä mukaan saavuttanut tavoitteensa, kun Britannia äänesti EU-eron puolesta. Farage oli yksi tunnetuimpia brexit-kampanjan kasvoja. 

James puolestaan oli yksi ennakkosuosikeista Faragen seuraajaksi, ja hän voitti puoluejohtajavaalin viisi muuta ehdokasta selkeällä erolla. 

Spekulaatioissa Farage ja Woolfe

Jamesin eroilmoitus nosti heti spekulaatioita Faragen paluusta, vaikka Farage itse kiisti asian. 

– En edes kymmenestä miljoonasta dollarista, Farage sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Yhtenä Jamesin mahdollisena korvaajana pidetään myös Jamesin meppikollegaa Steven Woolfea. Hän oli jo aiemmassa johtajavalinnassa yksi ennakkosuosikeista Faragen seuraajaksi, mutta hänet suljettiin pois johtajakisasta myöhästyneen hakemuksen takia. Woolfe toimitti hakemuksensa puoluejohtajaksi 17 minuuttia myöhässä ja syytti asiasta tietokoneongelmia.

Woolfe kritisoi poissulkemista sanoen olleensa äärimmäisen pettynyt päätökseen. Hän kuvaili asiasta päättänyttä kansallista komiteaa (National Executive Committee NEC) tarkoitukseensa sopimattomaksi. Lisäksi kolme komitean jäsentä erosi protestina Woolfen ulosjättämiselle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme