Mainos
Mainos

Britanniassa ensimmäinen vaaliväittely – istuva pääministeri korjasi potin

Britannian pääministeri David Cameron pärjäsi katsojien mielestä paremmin kuin oppositiojohtaja Ed Miliband, kun puoluejohtajat esiintyivät ensimmäisessä vaaliväittelyssään. Katsojista 54 prosenttia arvioi Cameronin olleen tentissä vahvempi.  

Puoluejohtajia grillattiin erikseen, koska Cameron ei suostunut väittelemään suoraan Milibandin kanssa. Pääministerin mielestä muidenkin puoluejohtajien olisi pitänyt olla mukana. Hänen arvellaan halunneen vältellä suoraa kohtaamista oppositiojohtajan kanssa, jottei Miliband pääsisi esiintymään vaihtoehtoisena pääministerinä.  

Tentissä Cameron myönsi tehneensä virheitä, mutta pyysi äänestäjiltä mahdollisuutta jatkaa toisella vaalikaudella työtä Britannian talouden nostamiseksi.  

Miliband pyrki esiintymään altavastaajana ja sanoi, ettei piittaa siitä, että lehdistö on leimannut hänet tylsäksi nörtiksi.  

– En välitä siitä. Minua on aliarvioitu joka käänteessä neljän ja puolen vuoden aikana. Ihmiset sanoivat neljä vuotta sitten, etten pääse puoluejohtajaksi, mutta pääsin. Ihmiset sanoivat, etten voi nousta pääministeriksi. Uskon voivani nousta.  

Cameronin konservatiivit ovat mielipidemittausten perusteella tasoissa Milibandin johtaman työväenpuolueen kanssa. Kummatkin kamppailevat vallatakseen toukokuun 7. pidettävissä vaaleissa enemmistön parlamenttipaikoista, jotta eivät joutuisi muodostamaan koalitiohallitusta, joihin Britanniassa ei ole totuttu.  

Cameron on luvannut järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä jos konservatiivit voittavat vaalit. Miliband saattaa joutua hakemaan tukea itsenäisyyttä ajavalta Skotlannin kansallispuolueelta.  
Pakkaa sekoittaa myös itsenäisyyspuolue Ukip, joka ajaa konservatiiveistä oikealta ohi EU- ja maahanmuuttovastaisella politiikallaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme