Mainos
Mainos

Britanniassa kiusallinen koemoka: "Tulokset näyttävät paremmilta kuin oikeasti ovat"

Isossa-Britanniassa opetushallitukselle on käynyt varsin kiusallinen moka.

Englannissa lausunta- ja kielioppikoe julkaistiin internetissä kuukausia ennen varsinaista koepäivää, johon oli tuhansien oppilaiden tarkoitus osallistua maan laajuisesti, kertoo brittilehti Daily Mail.

Kaakkois-Englannissa asuva opettaja Charlotte Smiles kertoo lehdelle, että virhe huomattiin hänen koulussaan keskiviikkona, kun koulu osallistui lausuntokokeen harjoitukseen. Yksi oppilaista nimittäin vaikutti siltä, että koemateriaali oli tuttu. Puhuessaan toista koulua käyvän koululaisen vanhemman kanssa hän ymmärsi, että koepaperi oli ollut ladattavissa Opetushallituksen sivuilta tammikuun lopulta alkaen.

Opetushallitus on jo kuvaillut tapausta vakavaksi virheeksi ja pahoittelee tapausta syvästi.

Epäreilua etua

Englannissa noin puoli miljoonaa 7-vuotiasta ottaa osaa lausunta- ja kielioppikokeeseen toukokuussa. Kokeet ovat kansallisia ja tuloksia käytetään maan oppimistulosten seurantaan.

Smiles kuvailee tapauksen antavan epäreilua etua joillekin oppilaille. Lisäksi opettaja on varma, että se vääristää kansallisten kokeiden oppimistuloksia.

– Tulokset näyttävät paremmilta mitä ne oikeasti olisivat. Se näyttäytyisi siten, että oppimistulokset koulujen kohdalla olisivat hyviä, eikä asia ihan niin ole, hän sanoo lehdelle.

Smiles moittii opetushallituksen toimia laajemminkin. Opetushallitus on velvoittanut kouluja olemaan äärimmäisen tarkkoja koekysymysten kanssa.

– Me vastaanotimme paperit viime viikolla. Paperit on lukittu turvalliseen paikkaan ja ainoastaan yhdellä henkilöllä saa olla avain sinne. Vara-avain on turvasäilössä. Olemme pakotettuja seuraamaan tiukkoja turvallisuusmääräyksiä, koska jos emme niin tee, niin joudumme opetushallinnon kohteeksi. Opettajat voivat jopa menettää työnsä jos ohjeita ei seurata.

– Ihmettelen vain, että jos opetushallitus julkaisee tällä tavalla internetissä koepapereita, niin kohdistaako hallinto itse itseensä myös kovat rangaistukset? Papereiden julkaiseminen vahingossa etukäteen internetissä vain tekee naurunalaiseksi koulujen turvallisuussuunnitelmat.

Tutkinta vuodosta käynnistetty

Opetushallituksen tiedottaja kertoo, että tutkinta on käynnistetty.

– Tämä on vakava erhe ja olemme käynnistäneet tutkinnan, jotta ymmärtäisimme mitä oikein tapahtui. Materiaali on poistettu sivuiltamme.

– Onneksi kyseessä oli Avain Taso Yhden -koe, joka on tehty kouluille sitä varten, että se tukee koulujen omaa seurantaa oppimistuloksista. Opetushallitus ei kerää näitä koetuloksia itselleen.

Opetushallitus toivoo nyt, että ne, jotka ovat materiaalin internetissä nähneet, eivät jakaisi sitä eteenpäin.

– Näin koe pysyisi hyödyllisenä niille opettajille, jotka eivät ole vielä koetta tehneet oppilaille.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme