Mainos
Mainos

Britanniassa laaja kyberhyökkäys sairaaloita vastaan – jopa ambulansseja käännytetty

Britanniassa on meneillään laajamittainen kyberhyökkäys sairaaloita vastaan. Asiasta kertoo Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS.

Kyberhyökkäys on lamaannuttanut tietojärjestelmiä sairaaloissa ainakin Lontoossa, Notthinghamissa, Cumbriassa ja Hertfordshiressä, uutisoivat BBC ja The Guardian.

Brittiviranomaiset uskovat Guardianin mukaan, että hyökkäys sairaaloihin on kyberrikollisten käsialaa. Taustalla ei uskota olevan esimerkiksi vierasta valtiota.

Lehti kertoo, että useisiin brittisairaaloihin kohdistunut kyberhyökkäys on estänyt pääsyn potilastietoihin ja ajanvarauskalentereihin. Lisäksi puhelin- ja sähköpostiyhteydet eivät toimi.

Kyberhyökkäyksen kohteena on yhteensä 16 erillistä terveydenhuolto-organisaatiota, joista osalla on vastuullaan useita sairaaloita.

Kynä ja paperi syrjäyttivät koneet

Terveysasemat ympäri Britanniaa joutuvat BBC:n mukaan turvautumaan kynään ja paperiin, sillä puhelin- ja tietoliikennejärjestelmät eivät toimi kunnolla. Monessa sairaalassa kaikki ei kiireelliset -tehtävät on toistaiseksi keskeytetty ja potilaita sekä ambulansseja on jouduttu käännyttämään toisille klinikoille. 

– Monet NHS:n organisaatiot ovat ilmoittaneet, että heitä vastaan on hyökätty haittaohjelmalla, joka vaatii lunnaita, NHS kertoi tiedotteessaan.

Sanomalehti The Guardianin tietojen mukaan sairaaloiden verkkoon on ilmeisesti päässyt livahtamaan kiristyshaittaohjelma, joka lukitsee tietokoneita ja vaatii rahaa niiden avaamiseksi.

Eräs haittaohjelman uhrina esittäytyvä työntekijä on julkaissut kuvan lukitun tietokoneensa ruudusta mikroblogipalvelu Twitterissä.

Britannian kansallinen kyberturvallisuuskeskus selvittää asiaa.

– Tässä vaiheessa meillä ei ole tiedossa, että potilastietoihin olisi päästy. Hyökkäystä ei ole kohdistettu juuri NHS:ään, vaan se vaikuttaa useisiin tahoihin, NHS tiedottaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme