Mainos
Mainos

Brittipari teki huikean löydön uimarannalta – "valaan oksennus" paljastui kullanarvoiseksi

Brittipariskunta ei hätkähtänyt pahanhajuista harmaata massaa, joka löytyi kesken kävelylenkin. 

The Guardian-lehti kertoo lancashiressa asuvasta pariskunnasta, joka teki kallisarvoisen löydön Middleton Sands -nimiseltä lähirannaltaan.

Angela ja GaryWilliams lähtivät seuraamaan erikoista mätänevien kalojen hajua, mutta törmäsivätkin harmahtavaan, epämääräiseen pahalta haisevaan möhkäleeseen, joka lepäsi hiekalla.

– Se haisi pahalle. Haju on hyvin erikoinen, mustekalan ja maatilan hajun sekoitus. Se tuntui kivikovalta kumipallolta, koostumus on vahamainen kuin kynttilässä, löytäjä kuvaili Mirror-lehdelle Guardianin mukaan.

Luotaantyöntävä massa paljastui kuitenkin kallisarvoiseksi. Kyse on nimittäin kaskelottien tuottamasta kallisarvoisesta ambrasta. Ambra eli "valaan oksennus" on kaskelotin suolistosta peräisin oleva erite. 

Ambraa on käytetty hajuvesien lisäaineena, jotta tuoksu säilyy pidempään. 

Pariskunnan harvinaisesta, 1,56 kilon löydöksestä on mahdollista saada jopa 50 000 puntaa eli yli 63 000 euroa.

Pari oli onneksi lukenut aiemmin amrasta sanomalehdistä, joten he käärivät 1,57 kilon möhkäleen huiviin ja veivät sen kotiin. Nyt pari neuvottelee mahdollisten ranskalaisten ja uusiseelantilaisten ostajien kanssa.

Esimerkiksi vuonna 2013 löydetty, 2,7 kiloa painanut ambramassa arvotettiin jopa 120 000 punnan eli noin 150 000 euron arvoiseksi. Pari vuotta aiemmin ambra-pallo myytiin 10 000 punnalla huutokaupassa eli vajaalla 13 000 eurolla.

Monet maat säätelevät ambran myyntiä. Esimerkiksi Australia ja Yhdysvallat ovat kieltäneet ambran myymisen osana  valaiden hyväksikäyttökieltoasetuksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme