Mainos
Mainos

Brittitutkijat rengastavat mehiläisiä – etsivät keinoja selittämättömien massakuolemien torjuntaan

Tiedemiehet etsivät Lontoossa uusia keinoja maailman mehiläisten pelastamiseen. Mehiläisten selittämättömiä joukkotuhoja on tapahtunut eri puolilla maailmaa. Yhdeksi syyksi on epäilty torjunta-aineita.

Nyt Lontoossa on merkitty satoja mehiläisiä, jotta niiden liikkeitä voidaan seurata.

Tutkijat ovat kiinnittäneet satojen mehiläisten selkään pienet numerolaput. 

– Ensin otan mehiläisen käteeni. Sitten levitän hammastikun avulla liimaa ja kiinnitän pikkuruisen merkintälapun mehiläiseen, kertoo tutkija Dilem Canty mehiläisten merkitsemisestä.

Kotipuutarhureilta toivotaan havaintoja

Merkitsemisen jälkeen sadat mehiläiset on vapautettu eri puolille Lontoota ja niiden liikkeitä seurataan. Tutkija Dilem Canty kiertää Lontoon puistoja ja puutarhoja ja merkitsee ylös havaitsemiensa mehiläisten numerot.

Tutkijat toivovat, että myös kotipuutarhurit kertovat tutkijoille, kun havaitsevat numeroituja mehiläisiä omilla pihoillaan. Kun havaintoja kertyy riittävästi, tutkijat saavat selville mehiläisten suosikkipaikat ja -kukat.

Tutkimushankkeesta vastaava tohtori Clint Perry Queen Maryn yliopistosta sanoo, että tämä hanke on vasta alkua.

- Mehiläisten määrä on vähentynyt kaikkialla maailmassa ja voimme laajentaa tätä tutkimusta muihin kaupunkeihin ja maihin. Se voisi auttaa hätää kärsiviä mehiläispopulaatioita.

Mehiläisten pölytystyö arvokasta

Kaupungistuminen ja torjunta-aineiden käyttö ovat kaksi tunnettua syytä mehiläisten vähentymiseen.

Mehiläisten tarjoaman pölytyspalvelun arvoksi on pelkästään Britanniassa arvioitu 650 miljoonaa puntaa eli noin 772 miljoonaa euroa.

Tutkimuksessa mukana oleva professori Lars Chittka muistuttaa, että mehiläiset ovat korvaamattomia.

- Kolmasosa ruuantuotannostamme on riippuvaista mehiläisten pölytyksestä. Jos mehiläisiä ei olisi, pölytys pitäisi tehdä käsityönä ja se olisi erittäin työlästä ja kallista.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme