Mainos
Mainos

Brittitutkinta valmistui: Putin todennäköisesti hyväksyi Litvinenkon murhan

Presidentti Vladimir Putin ja turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Nikolai Patrushev todennäköisesti hyväksyivät vuoden 2006 operaation, jossa entinen KGB:n agentti Alexander Litvinenko murhattiin Lontoossa.

Tuomari Rober Owenin tänään julkaiseman tutkinnan mukaan Putinilla ja Litvinenkolla oli henkilökohtainen ristiriita ja Putinilla ja Venäjän hallinnolla oli motiivi surmata Litvinenko.

Litvinenko murhattiin vihreään teehen sekoitetulla radioaktiivisella polonium-210-isotoopilla Lontoolaisessa hotellissa. Litvinenko kuoli myrkytykseen sairaalassa myöhemmin.

Polonium-210 on kallis valmiste, jota saadaan vain suljetuista ydinlaitoksista. Aine viittaa siksi tutkinnan mukaan valtiolliseen toimijaan.

Myrkyttäjät olivat tutkinnan mukaan entinen KGB:n turvamies Andrei Lugovoi ja toinen venäläinen Dmitri Kovtun.

Lugovoi on nykyään venäläinen kansanedustaja ja on aiemmin kiistänyt syyllisyytensä. Lugovoi kuvasi Moskovassa tämänpäiväistä tutkintaraporttia "järjettömäksi".

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Lugovoi sanoo, että tutkinta kuvastaa Britannian haluttomuutta selvittää kuoleman todellista syytä sekä venäläisvastaisuutta.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitry Peskov tuomitsi tutkinnan poliittiseksi.

– Tämä ei kiinnosta meitä, hän sanoi ennne julkistusta Moskovassa.

Murhatutkimuksessa polonium-jälkiä löydettiin eri puolilta Lontoota. Litvinenko haudattiin lyijyarkkuun, ettei säteily leviäisi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme