Mainos
Mainos

Brutus-rottweiler sai tassuproteesit – tiettävästi toisena koirana maailmassa

Brutus, 2-vuotias coloradolainen rottweiler on tiettävästi vasta toinen koira maailmassa, joka on saanut tassuproteesit kaikkiin neljään koipeensa, kertoo yhdysvaltalainen NBC News.

Nyt Brutus opettelee liikkumista uusilla proteeseillaan ja pääsee ensimmäistä kertaa sitten pentuaikansa leikkimään koirin leikkejä - noutamaan ja jahtaamaan kissoja.

Brutukselle oli käydä huonosti. Kasvattaja jätti sen ulos kylmään säähän mikä aiheutti nuoren koiran tassuihin pahoja paleltumia. Kasvattaja koetti korjata tilannetta ja ryhtyi kotonaan tassujen tee-se itse-amputaation. Tämä kuitenkin johti vain siihen, että Brutus sai lisää ja entistä pahempia vammoja.


Uusi alku nuorelle Brutukselle

Lopulta nuori koira päätyi Coloradon yliopistolliseen Eläinsairaalaan James L. Voss Veterinary Teaching Hospital, jossa se leikattiin. Leikkaus onnistui, mutta sen jälkeenkin Brutus jäi ilman tassuja. Normaali liikkuminen ei siis tahtonut onnistui.

Brutusta hoitanut, ja lopulta myös sen uudeksi emännäksi ryhtynyt Laura Aquilina piti koiran tilannetta surkeana ja mahdottomana. Hän päättikin, että tilanteeseen on saatava muutos ja aloitti varainkeruun joukkorahoituksella. Sillä saatiin kokoon kaikkiaan 12 500 dollaria. Se puolestaan riitti, jotta Brutukselle voitiin rakentaa uudet jalat.

Fysikaalisen hoidon ja terapian avulla Brutus on nyt opetellut liikkumaan proteeseillaan.

– Kunhan se sujuu, tulee harjoittelusta vaativampaa ja Brutus voi kokeilla pidempiä lenkkejä ja leikkimistä muiden koirien kanssa, kertoo Coloradon yliopiston koirien kuntoutusterapeutti Sasha Foster.

Foster kuvaa työtään palkitsevaksi, koska hän pystyy auttamaan työssää niin koiria kuin niiden omistajiakin. Koirien elämänlaadun parantuminen heijastuu koko omistajaperheeseen.

Brutuksen proteesit rakentanut OrthoPets -yritys on tehnyt vastaavan operaation kerran aiemmin.

Ensimmäisen neljän proteesin koirapotilaan Naki’o'n tapauksesta opittiin paljon ja tuosta tiedosta oli lopulta iloa myös Brutukselle, kertoon yrityksen perustaja Martin Kaufman.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme