Mainos
Mainos

Bulgaria hytisee 15 asteen pakkasessa ilman Venäjän kaasua

Kaasutoimitusten supistuminen koettelee Itä- ja Keski-Eurooppaa.

Toimitukset ovat katkenneet kokonaan esimerkiksi Bulgariaan, joka on sähkön- ja lämmöntuotannossaan riippuvainen Venäjän maakaasusta. Hallitus on kehottanut vähentämään kaasunkäyttöä ja siirtymään muihin polttoaineisiin. Kriisi osui hankalaan ajankohtaan, sillä Bulgariassa paukkuu jopa 15 asteen pakkanen.

Myös Kreikka, Kroatia ja Turkki ovat ilmoittaneet, että kaasun tulo Venäjältä on lakannut. Lisäksi toimitukset ovat supistuneet tuntuvasti Itävallassa, Tshekissä, Slovakiassa, Unkarissa ja Romaniassa.

Venäjä on vähentänyt kaasutoimituksia Ukrainaan maksamattomien laskujen takia. Suurin osa EU-maiden ostamasta kaasusta kulkee Ukrainan kautta.

Kiista ei vaikuta Suomeen, sillä kaasu tulee Suomeen suoraan Venäjältä.

Bulgaria haluaa käynnistää vanhoja ydinreaktoreita

Venäjän ja Ukrainan välisen kaasukriisin koettelema Bulgaria ehdottaa, että maa saisi energiahuoltonsa turvaamiseksi käynnistää kaksi vanhaa, EU:n aikoinaan kieltämää ydinreaktoria.

Bulgarian presidentti Georgi Parvanov esittää, että Bulgaria käynnistäisi ainakin toisen Kosloduyn voimalan suljetuista reaktoreista. Neuvostovalmisteiset reaktorit suljettiin vuonna 2006, sillä EU ei pitänyt niitä riittävän turvallisina. Bulgaria liittyi unioniin vuonna 2007.

Parvanov muistutti, että Bulgarian liittymissopimus takaa maalle oikeuden käynnistää reaktorit kriisitilanteessa.

Reaktorien käynnistäminen ei kuitenkaan toisi välitöntä helpotusta Bulgarian energiapulaan, sillä käynnistäminen kestäisi useita viikkoja.

Bulgarian pääministeri Sergei Stanishev on moittinut Venäjää ja Ukrainaa siitä, että muut maat joutuvat kärsimään niiden kahdenvälisestä kiistasta.

- Me olemme aina maksaneet laskumme ja noudattaneet sopimuksiamme. Me odotamme myös toisen osapuolen tekevän niin, Stanishev sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme