Mainos
Mainos

Bulgaria, Unkari ja Kroatia tunnustivat Kosovon

Bulgaria, Unkari ja Kroatia ovat ilmoittaneet tunnustavansa itsenäiseksi julistautuneen Kosovon. Kaikki kolme ovat Kosovon itsenäisyyttä vastustavan Serbian naapurimaita.

Kroatia ja Unkari tunnustivat virallisesti Kosovon jo tänään. Bulgarialta on odotettavissa samanlainen päätös huomenna.

Kroatiassa varapääministeri Slobodan Uzelac jätti eronpyyntönsä vastalauseena tunnustamiselle. Varapääministeri edusti Kroatian serbivähemmistöä.

Serbia vastasi Kroatian ilmoitukseen kutsumalla suurlähettiläänsä kotiin. Serbia myös antoi Kroatian ulkoministeriölle ilmoituksen, jossa se sanoi vastustavansa jyrkästi maan päätöstä tunnustaa Kosovon itsenäisyys.

Unkarissa pelätään levottomuuksia

Bulgaria, Unkari ja Kroatia sanoivat yhteisessä lausunnossaan, että albaanienemmistöisen Kosovon on huolehdittava serbivähemmistön oikeuksista.

Diplomaattilähteiden mukaan Unkarissa pelätään, että itsenäisyystunnustus johtaa Serbiassa hyökkäyksiin Vojvodinan maakunnan unkarilaisvähemmistöä vastaan. Maakunnassa asuu noin 300 000 unkarilaista.

Noin 30 maata on jo tunnustanut kuukausi sitten itsenäisyysjulistuksen esittäneen Kosovon. Naapurimaista itsenäisyyttä eivät ole tunnustaneet Romania, Bosnia ja Makedonia eikä myöskään Serbian perinteinen liittolainen Kreikka.

Valtaosa EU-maista, joukossa myös Suomi, on tunnustanut Kosovon. Niin ei ole sen sijaan tehnyt esimerkiksi Espanja, jolla on ongelmia baskien alueellisten itsenäisyyspyrkimysten kanssa.

Kosovossa YK:n poliisijoukot palasivat tänään takaisin Mitrovican serbiosaan, josta se maanantaina vetäytyi kiivaiden mellakoiden takia. Poliisit ovat kuitenkin yhä tiukassa Naton Kfor-rauhanturvaajien suojeluksessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme