Mainos
Mainos

Burundissa pelätään uutta sisällissotaa – presidentti kiistan keskipiste

Uuden täysimittaisen sisällissodan puhkeaminen näyttää olevan yhä lähempänä keskiafrikkalaisessa Burundissa.

Presidentti Pierre Nkurunzizaa vastustavat ja kannattavat joukot ottivat torstaina kiivaasti yhteen pääkaupungissa Bujumburassa.  

Eri lähteiden mukaan valtiolliselle tv- ja radioasemalle hyökättiin sen jälkeen, kun asevoimien komentaja oli ilmoittanut radiossa edellisen päivän sotilasvallankaappauksen epäonnistuneen.

Ilmoitus hankkeen kaatumisesta oli mitä ilmeisimmin ennenaikainen, sillä laukaustenvaihto jatkui pitkin päivää.  

-Me valvomme käytännössä koko kaupunkia, kapinallisten edustaja sanoi.  

Valtiollisen radioaseman lähetykset olivat torstaina jonkin aikaa poikki. Hallitus ilmoitti kuitenkin myöhemmin päivällä radiossa, että asema on yhä sen komennossa.  

Kumpikin osapuoli pyrkii saamaan radion kontrolliinsa, koska voi sen välityksellä kertoa väestölle omaa versiotaan tapahtumista. 

Kiistan keskipisteessä oleva presidentti Nkurunziza oli Tansaniassa, mutta  on nyt edustajiensa mukaan palannut kotimaahan. Hänen tarkkaa olinpaikkaansa ei kuitenkaan kerrota turvallisuussyihin vedoten.

Hän oli matkustanut Tansaniaan aiemmin tällä viikolla osallistuakseen Afrikan maiden johtajien kokoukseen.    

YK:n turvaneuvosto tuomitsi  

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi torstaina Burundin vallankaappausyrityksen. Ulkomaat pelkäävät vuosina 1993-2006 käydyn verisen sisällissodan toistumista.  

Tutsiarmeijan ja hutukapinallisten välisessä sodassa kuoli 300000 ihmistä. Nykyinen presidentti toimi sodassa kapinallisjohtajana.  

Presidentin vastaisen kaappausyrityksen johtaja on kenraali Godefroid Niyombare, joka on presidentin vanhoja liittolaisia. Hänet syrjäytettiin aiemmin keväällä tiedustelupäällikön paikalta.  

Rutiköyhän Burundin hallitusta on syytetty jo vuosia opposition sortamisesta ja hutuheimon jäsenten suosimisesta. Nykyiset levottomuudet alkoivat, kun presidentti Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle perättäiselle virkakaudelle. 

Opposition mukaan tämä rikkoo perustuslakia, joka rajoittaa virkakaudet kahteen. Nkurunzizan mielestä näin ei ole, koska häntä ei valittu ensimmäiselle kaudelleen vaaleissa vaan parlamentin äänestyksessä.  

Kymmenettuhannet burundilaiset ovat paenneet levottomuuksia naapurimaihin.  


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme