Mainos
Mainos

Bush: Irakista ei pidä lähteä

Presidentti George Bushin vierailu Vietnamiin on nostattanut väistämättömästi arvioita ja vertailuja Yhdysvaltain sotatoimista, tappiosta ja lähdöstä Vietnamissa ja toisaalta Irakin nykyisestä tilanteesta. Irakissa on siepattu viime päivinä lukuisa joukko ihmisiä.

Vietnamin sodan opetus Yhdysvalloille on, että amerikkalaisten on pysyttävä Irakissa, kunnes Irakiin on saatu vakaa hallitus. Tämän arvion esitti presidentti George Bush Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa.

Bush osallistuu Hanoissa Aasian ja Tyynenmeren maiden taloudellisen yhteistyöjärjestön Apecin huippukokoukseen.

Bushin vierailu Vietnamiin on nostattanut väistämättömästi arvioita ja vertailuja Yhdysvaltain sotatoimista, tappiosta ja lähdöstä Vietnamissa ja toisaalta Irakin nykyisestä tilanteesta.

Bush sanoi, ettei amerikkalaisten joukkojen pidä lähteä Irakista ennen kuin Irakiin on saatu vakaa hallitusvalta. -Onnistumme, jollemme lähde pois, vakuutti Bush.

Bush toisti myös usein esittämänsä arvion, että historiankirjoitus suhtautuisi suopeammin amerikkalaisten toimiin Irakissa kuin tämän päivän yleinen mielipide.

-Tapaamme vaatia pikaista menestymistä, mutta tehtävämme Irakissa vie jonkin aikaa, presidentti sanoi.

Yhdysvallat joutui vetämään 1973 joukkonsa Vietnamista voittoa saavuttamatta. Sodassa kuoli 58 000 amerikkalaissotilasta ja 3 miljoonaa vietnamilaista.

Sieppausten sarja jatkui Bagdadissa

Irakissa etsittiin jälleen tänään kuumeisesti siepattuja ulkomaalaisia. Turvallisuuslähteiden mukaan neljä yhdysvaltalaista ja yksi itävaltalainen siepattiin torstaina eteläisessä Irakissa lähellä Nasirijahia. Joidenkin tietojen mukaan itävaltalainen panttivanki sai surmansa ammuskelussa ja kaksi muuta vapautettiin myöhemmin.

Siepatut ulkomaalaiset työskentelivät vartijoina saattueessa, joka kuljetti elintarvikkeita Kuwaitista Irakiin. Itävaltalaispanttivangin kerrottiin kuolleen laukaustenvaihdossa yhdysvaltalaisjoukkojen ja sieppaajien välillä, mutta viralliset lähteet eivät vahvistaneet tietoa.

Myöhemmin illalla irakilaissotilaiden kerrottiin vapauttaneen kaksi muuta panttivankia yllätyshyökkäyksessä.

Saattue pysäytettiin eilisiltana tarkastuspisteeksi naamioidulla paikalla. Sieppaajat olivat pukeutuneet poliiseiksi.

Irakissa on siepattu viime päivinä lukuisa joukko ihmisiä.

(MTV3-STT-AP-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme