Mainos
Mainos

Bush nopeuttaisi ohjuskilven rakentamista Pohjois-Korean takia

Republikaanit ovat vaatineet lisärahoitusta puolustusbudjettiin, jotta kehitteillä oleva Aegis-järjestelmä saataisiin käyttöön suunniteltua aiemmin ja laajempana. Nykyisten suunnitelmien mukaan järjestelmä tulee käyttöön vuonna 2009.

Pohjois-Korean ydinasekoe on lisännyt vaatimuksia ohjuspuolustusjärjestelmän kehittämisestä Yhdysvalloissa. Myös presidentti George W. Bush painotti kiisteltyä hanketta puhuessaan tänään Pohjois-Korean nostattamasta jännitteestä.

- Lisäämme työtä mannertenvälisten ohjusten puolustusjärjestelmän kehittämiseksi, Bush sanoi Valkoisessa talossa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kongressissa republikaanit ovat vaatineet lisärahoitusta puolustusbudjettiin, jotta kehitteillä oleva Aegis-järjestelmä saataisiin käyttöön suunniteltua aiemmin ja laajempana. Kaukoidästä ammuttavien ohjusten havaitsemiseen ja tuhoamiseen tähtäävän järjestelmän pitäisi olla kokonaisuudessaan käytössä vuonna 2009.

Bush muistutti tiedotustilaisuudessaan julkilausumasta, joka annettiin viime vuoden syksyllä kuuden maan neuvotteluissa. Siinä Yhdysvallat vakuuttaa, ettei se aio hyökätä Pohjois-Koreaan.

Presidentin mukaan Yhdysvallat hakee edelleen diplomaattista ratkaisua, vaikka Pohjois-Korea on nyt tarkoituksellisesti rikkonut tuota sopimusta. Samalla Yhdysvallat pitää Bushin mukaan kaikki mahdollisuudet avoinna.

Hän torjui jyrkästi vaatimukset kahdenkeskisistä neuvotteluista Pohjois-Korean kanssa. Yhdysvaltain foorumeina ovat tässä kriisissä tanakasti kuuden maan neuvottelut ja YK. Syynä on Bushin mukaan yksinkertaisesti se, että hänen edeltäjänsä Bill Clintonin hallinnon suorat neuvottelut Kim Jong Ilin hallinnon kanssa eivät onnistuneet.

- Kiitän Kiinaa, Etelä-Koreaa, Japania ja Venäjää siitä, että ne kaikki yhdessä tuomitsevat Pohjois-Korean toimet, Bush sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme