Mainos
Mainos

Bush vaatii Kiinaan vapautta ja kehuu Taiwanin mallia

Bush vaati Japanissa pitämässään puheessa poliittista ja uskonnollista vapautta Kiinaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kehottaa Kiinaa lisäämään kansalaistensa poliittista ja uskonnollista vapautta. Bush näpäyttää Kiinaa myös kuvaamalla Taiwania vapaan ja menestyvän yhteiskunnan malliksi Aasiassa.

- Kun Kiina uudistaa talouttaan, sen johtajat ymmärtävät, että kun raottaa oven vapaudelle, sitä ei voi enää sulkea, Bush sanoi Japanin Kiotossa pitämässään puheessa.

Kiinan ulkoministeriö vastasi, ettei se siedä sekaantumista maan Taiwanin-politiikkaan. Bush vierailee Kiinassa lauantaina.

Bush toisti kannattavansa maansa "yhden Kiinan politiikkaa", jonka mukaan Taiwan on osa Kiinaa.

- Ulottamalla vapauden kaikille alueille Taiwan on antanut varakkuutta kansalleen sekä luonut vapaan ja demokraattisen kiinalaisen yhteiskunnan, Bush sanoi. Bush kehotti Kiinaa myös revalvoimaan valuuttansa ja avaamaan markkinansa Yhdysvaltain tuotteille.

Japanin pääministeri Junichiro Koizumi joutui puolestaan perustelemaan tiedotustilaisuudessa Japanin läheisiä suhteita Yhdysvaltoihin. Hän korosti, että Yhdysvaltain ja Japanin yhteistyö on hyödyksi koko Aasialle. Arvostelijoiden mukaan Koizumin politiikka nojaa liiaksi Yhdysvaltoihin Aasian kustannuksella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme