Mainos
Mainos

Bushin linjapuheen ykkösaiheeksi terrorismi

Yhdysvaltain republikaanien puoluekokouksessa puhunut Yhdysvaltain presidentti vakuutti, että terrorismin vastaisessa taistelussa hyökkäys on paras puolustus. Myös presidentinvaalien vastaehdokas John Kerry sai osakseen rajua kritiikkiä.

Presidentti George Bush on pitänyt odotetun linjapuheensa Yhdysvaltain republikaanien puoluekokouksessa. Bush vakuutti amerikkalaisille, että hyökkäys on paras strategia terroristeja vastaan ja totesi, että liittouman toimilla Afganistanissa ja Irakissa on pitkän tähtäimen tavoite: vapauden ja demokratian lujittaminen laajemminkin.

-Sen johdosta, että ryhdyimme toimiin oman maamme puolustamiseksi, Saddam Husseinin ja Talibanin murhahallinnot ovat historiaa, yli 50 miljoonaa ihmistä on vapautettu ja demokratia on tulossa laajalle Lähi-idän alueelle, Bush sanoi.

-Terroristit tietävät, että toimiva, menestyksekäs demokratia Lähi-idän sydämessä tekee tyhjäksi heidän vihaan perustuvan ideologiansa.

Terroristeille Bush ei aio jatkossakaan antaa tuumaakaan periksi.

-Pysymme hyökkäysasemissa terroristeja vastaan ulkomailla, jotta meidän ei tarvitsisi kohdata heitä täällä kotona, muotoili Bush.

Demokraattien Kerrylle sapiskaa

Kotimaan aiheista puhuessaan Bush muistutti, että amerikkalaisten suhde työhön on muuttunut viime vuosina. Työpaikkoja vaihdetaan entistä useammin ja kaksi kolmesta amerikkalaisäidistä on tätä nykyä työelämässä.

-Tämä muuttunut maailma voi olla suuri mahdollisuus kaikille amerikkalaisille ansaita ja elättää perhettä paremmin ja luoda palkitseva ura. Hallituksen on oltava teidän puolellanne.

Puoluekokousyleisön hurratessa Bush lupasi tehdä kiistellyistä veroleikkauksistaan pysyviä. Demokraattiehdokas John Kerry on toistuvasti muistuttanut omassa kampanjassaan, että ne hyödyttävät eniten rikkaita amerikkalaisia.

-Muutamme näitä järjestelmiä, jotta kaikki kansalaiset voivat vapaasti tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä ja toteuttaa unelmansa, Bush sanoi.

Bush hyökkäsi puheessaan vastaehdokastaan Kerrya vastaan useissa kohdin, nimitellen häntä "senaattoriksi Massachusettsista" ja vanhanaikaiseksi, hallintoa paisuttavaksi ja veroja korottavaksi poliitikoksi. Hän eritteli Kerryn ristiriitaista äänestyskäyttäytymistä senaatissa. Irakin sodasta Bush piikitteli muun muassa Kerryn puheita siitä, ettei Bushin sotaliittouma ole uskottava.

-Hän kutsui sitä lahjottujen liitoksi. Britannia, Puola, Italia, Japani, Alankomaat, Tanska, El Salvador, Australia ja muut liittolaismaat ansaitsevat arvostuksemme, eivät poliitikon ivaa, Bush sanoi.

Mielenosoitukset jatkuvat yhä

Tuhannet ihmiset jatkoivat mielenosoituksiaan New Yorkissa samaan aikaan, kun presidentti piti linjapuhettaan. Arviolta 5000 ihmistä kerääntyi Union Squarelle hiljaiseen kynttilämielenosoitukseen Irakin sotaa vastaan ja rauhan puolesta. Monet mielenosoittajat ovat närkästyneitä siitä, että republikaanit ovat viittailleet jatkuvasti vuoden 2001 terrori-iskuihin kuin kasvattaakseen niiden avulla suosiotaan.

Newyorkilainen tuomioistuin määräsi eilen satoja Bushin vastaisiin mielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä vapautettavaksi. Noin 500 mielenosoittajaa on ollut pidätettynä kolme vuorokautta ilman syytteitä.

(MTV3-DPA-AFP-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme