Mainos
Mainos

Bushin puheesta ei kehuja

Yhdysvaltain presidentin eilinen YK-puhe ei saanut suuriakaan kehuja Yhdysvaltain ulkopolitiikan asiantuntijoilta ja ulkomaisilta kommentaattoreilta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vaati puheessaan odotetusti lisää apua kansainväliseltä yhteisöltä ja YK:lta. Hän ei myöskään myöntänyt, että Irak-sota olisi ollut hätiköity virhe.

Kairon al-Ahram-keskuksen poliittisten ja strategisten tutkimusten laitoksen varajohtajan Mohamad al-Saydeinmukaan puhe ei yllättänyt. -Siinä ei ollut mitään uutta, paitsi lisää propagandaa, lisää retoriikkaa, lisää moralisointia, kommentoi al-Sayed.

-Kofi Annan piti puheen, joka Bushin olisi pitänyt pitää, sanoi puolestaan Yhdysvaltain Kansainvälisten suhteiden neuvoston johtaja Lee Feinstein. Hänen mukaansa juuri voimankäyttö on keskeinen kysymys, jonka kanssa YK:n on selvittävä. -George W. Bush vältti aihetta ja piti puolustelevan puheen. Hallinto on yhä jakaantunut sen suhteen, kuinka pontevasti on vaadittava ulkomaisia joukkoja Irakiin.

Ranskan ulkomaansuhteiden instituutin Yhdysvalloissa sijaitsevan keskuksen johtajan Guillaume Parmentierinmukaan Bush ei yrittänyt kovinkaan tosissaan voittaa epäileviä YK-maita puolelleen. -Bush sanoi mukavia asioita YK:sta, mikä ei maksa mitään. Amerikkalaiset eivät ole kovinkaan voitokkaalla tuulella ja heidän on odotettava, että muuta maat tulevat hyvää hyvyyttään mukaan.

Yhdysvaltain kongressi käsittelee parhaillaan Bushin anomaa lisärahoitusta Irakia varten. Pian puheen jälkeen demokraatit julkistivat raportin jossa arvioidaan Irakista amerikkalaisille aiheutuvien kustannusten nousevan yli 400 miljardiin dollariin.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 24.09.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme