Mainos
Mainos

Bushin salakuunteluohjelmasta vaaditaan lisätietoja

Arvostelijoiden mielestä presidentti George Bush ylitti valtuutensa annettuaan viranomaisille luvan kuunnella Yhdysvalloissa asuvien ihmisten puheluita.

Yhdysvaltain senaatin oikeusvaliokunta on esittänyt virallisen vaatimuksen saada nähtäväkseen asiakirjoja, jotka käsittelevät presidentti George Bushin määräämää laajaa salakuunteluohjelmaa.

Valkoisen talon, varapresidentin kanslian ja oikeusministeriön asiakirjoissa on tietoja muun muassa siitä, miten salakuuntelu valtuutettiin ja millaisia sopimuksia hallinnon ja teleyhtiöiden kesken on tehty.

Pian syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Bush antoi viranomaisille luvan kuunnella Yhdysvalloissa asuvien ihmisten puheluita, jos oli aihetta epäillä näillä olevan yhteyttä terroristeihin. Kuuntelulle ei haettu lupaa tuomioistuimesta, ja arvostelijoiden mielestä presidentti ylitti valtuutensa. Ohjelma paljastui vuonna 2005.

Valiokunta on aiemmin esittänyt lukuisia pyyntöjä oikeusministeriölle ja Valkoiselle talolle asiakirjoista, mutta turhaan.

Bush voi vielä halutessaan kumota nyt esitetyn vaatimuksen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme