Mainos
Mainos

Bushin toimintaa ydinasekysymyksissä arvostellaan

Bushin hallinnon toimet ydinaseiden leviämisen estämiseksi tai ydinlaitosten turvallisuuden parantamiseksi eivät ole olleet riittäviä, arvioi amerikkalainen Carnegie-säätiö.

Yhdysvaltalainen Carnegie-säätiö arvostelee ankarasti presidentti George W. Bushin hallinnon toimia ydinasekysymyksissä, kertoo sanomalehti Washington Post.

Rauhantutkimuksen parissa toimiva säätiö julkaisi vastikään raportin, jonka mukaan Bushin toimet ovat olleet riittämättömät.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Bush julisti, ettei Yhdysvallat salli terroristien ja roistovaltioiden uhata heitä joukkotuhoaseilla, mikä johti mm. Irakin sotaan ja ns. pahan akselin nimitykseen. Carnegie-säätiön mukaan Bushin toiminta ei kuitenkaan ole ehkäissyt ydinaseiden leviämistä, parantanut ydinlaitosten turvallisuutta tai edistänyt aseteknologian myynnin kriminalisointia.

Raportissa esitetään jopa, että Yhdysvallat vetää mattoa omien tavoitteidensa alta rakentamalla yhä lisää ydinaseita ja lujittamalla suhteitaan ydinasevaltoihin - Intiaan, Pakistaniin ja Israeliin.

Säätiö kritisoi myös Yhdysvaltain suhtautumista Iraniin. Raportin mukaan maan tulisi tukea EU-johtajia, jotka pyrkivät tarjoamaan Iranille myönnytyksiä vastineeksi ydinohjelmasta luopumiselle. Raportissa vaaditaan myös tiukempia toimia ydinlaitosten ja ydinmateriaalien suojaamiseksi varkauksilta ja sabotaasilta sekä kansainvälisten sääntöjen luomista mustan pörssin kaupan rajoittamiseksi.

(MTV3STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme