Mainos
Mainos

Carter: Irakin sotaan ei syytä ryhtyä

Yhdysvaltain entisen presidentin Jimmy Carterin mielestä Irakin vastaiseen "sotaan ei ole syytä" ryhtyä, jos Irak noudattaa jatkossakin Yhdistyneiden Kansakuntien päätöslauselmia.

Osloon Nobel-juhlallisuuksien alla matkustanut Carter luonnehti Irakin päätöstä sallia YK:n asetarkastukset uudelleen "hyväksi askeleeksi" .

-Mutta kukaan ei tiedä, mitä odottaa, hän sanoi Oslon lentokentällä.

Hän matkusti puolisoineen ja perheineen Norjaan ottaakseen vastaan Nobelin tämänvuotisen rauhanpalkinnon kiitoksena vuosikymmenten työstä konfliktien rauhanomaisessa sovittelussa sekä ponnistuksista ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta.

Nobel-komitean puheenjohtaja Gunnar Berge meni virallisia muodollisuuksia pidemmälle ja luonnehti rauhanpalkinnon saajan julkistamistilaisuudessa valintaa myös viestiksi sotaa havittelevalle presidentti George W. Bushille.

Carter sanoi aiemmin syksyllä, että Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin ilman YK:n valtuutusta olisi "traaginen virhe".

Carter oli Yhdysvaltain presidenttinä yhden kauden, 1977-81. Sen jälkeen hän toiminut rauhanvälittäjänä eri puolilla maailmaa. Nobel-palkinto luovutetaan hänelle tiistaina.

(MTV3-STT-NTB-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme