Mainos
Mainos

Carter vihjaa Hamasin rauhanhaluista

Gazaa hallitseva palestiinalaisryhmä Hamas on periaatteessa valmis rauhansopimukseen Israelin kanssa. Yhdysvaltain entisen presidentin Jimmy Carterin mukaan ehtona kuitenkin on, että palestiinalaiset hyväksyvät mahdollisen sopimuksen kansanäänestyksessä.

Hamasin johtoa tavannut Carter kertoi Jerusalemissa, että Hamas on myös valmis yhteistyöhön palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin Fatah-liikkeen kanssa.

Hamas valtasi Gazan alueen Fatahilta viime kesänä.

Hamasin johtaja Khaled Meshaal selvensi myöhemmin, ettei järjestö ole valmis tunnustamaan Israelin valtioita.

- Me hyväksymme palestiinalaisvaltion muodostamisen vuoden 1967 sodan rajojen mukaan, Jerusalemin sen pääkaupunkina ja täyden paluuoikeuden pakolaisille, mutta ilman Israelin tunnustamista, Meshaal sanoi toimittajille tavattuaan Carterin.

Israelin pääministeri Ehud Olmert on kieltäytynyt tapaamasta Carteria. Myös Yhdysvaltain johto on sanoutunut irti hänen neuvotteluistaan Hamasin kanssa.

- Nykyinen Hamasin ja Syyrian poissulkemisen strategia ei vain toimi -- ongelma on, että Israel ja Yhdysvallat kieltäytyvät tapaamasta näitä ihmisiä, nobelpalkittu rauhanvälittäjä Carter valitti.

Hamasin rauhantahtoiseen viestiin sisältyy tosin monta mutkaa. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri muistutti, että myös maanpaossa elävien palestiinalaispakolaisten pitäisi voida osallistua kansanäänestykseen. Järjestö ei myöskään aio tunnustaa Israelin valtion olemassaolon oikeutta. Israelin rinnalle Gazaan ja Länsirannalle perustettava palestiinalaisvaltiokin olisi vain "väliaikainen" ratkaisu, Sami Abu Zuhri sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme