Mainos
Mainos

Castro vaati kauppasaarron ja Guantanamon loppua – Obama huomautti ihmisoikeuksista

Presidentit Barack Obama ja Raúl Castro totesivat tavatessaan maanantaina, että maiden välillä on edelleen useita kiistakysymyksiä, joista yhteisymmärrystä ei ole löydetty. Kompastuskiviä ovat erityisesti kauppasaarto ja ihmisoikeudet.

Presidenttien tiedotustilaisuudessa Castro vaati, että Yhdysvaltojen on lopetettava kauppasaarto ja palautettava Guantanamo Kuuballe ennen kuin maiden suhteet voivat palautua täysin normaaleiksi.

Obama vastasi, että kauppasaarto loppuu aikanaan. Milloin se tapahtuu, on Obaman mukaan kiinni ihmisoikeuksien edistymisestä Kuubassa ja siitä, miten nopeasti muut nyt asetetut tavoitteet saavutetaan.

Obama huomautti, että päätös lopettamisesta kuuluu viime kädessä Yhdysvaltojen kongressille.

Obama on ensimmäinen Kuubassa vieraileva yhdysvaltalaispresidentti lähes 90 vuoteen. Yhdysvallat ja Kuuba ovat olleet pitkään arkkivihollisia. Maat ajautuivat välirikkoon Kuuban kommunistisen vallankumouksen jälkeen 1960-luvun alussa, jolloin Yhdysvallat määräsi saarivaltion kauppasaartoon.

Castro vaikeni vangeista

Obaman vierailu on herättänyt toiveita umpisolmujen aukeamisesta. Obama kehui suhteiden saavuttaneen uuden päivän ja kertoi presidenttien käyneen suoran ja vilpittömän keskustelun ihmisoikeuksista. Castro puolestaan totesi, että maat pystyvät yhteistyöhön ja sivistyneeseen yhteiseloon.

Tiedotustilaisuuden tunnelma viileni, kun Castro kieltäytyi kysyttäessä myöntämästä, että Kuubassa on poliittisia vankeja.

– Anna minulle nimilista, niin minä vapautan vangit välittömästi, Castro kimmastui.

Useiden ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kuubassa on edelleen joitakin kymmeniä poliittisia vankeja.

Viikonloppuna vain tunteja ennen Obaman vierailun alkua poliisi pidätti kymmeniä toisinajattelijoita. Pidätetyt kuuluvat Naiset valkoisissa -ryhmään, jonka ovat perustaneet entisten poliittisten vankien vaimot.

Vastaavat pidätykset ovat Kuubassa hyvin yleisiä, ja yleensä kiinniotetut vapautetaan pian.  


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme