Mainos
Mainos

Cheney: USA ei pyydä anteeksi

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney sanoo, ettei USA aio pyytää anteeksi Kiinalta lentokonevälikohtausta.

Cheneyn mukaan Yhdysvaltain presidentti on jo pahoitellut sitä, että amerikkalaisen tiedustelukoneen ja kiinalaisen hävittäjän törmäyksessä katosi ja ilmeisesti kuoli kiinalainen lentäjä. Yhdysvallat ei kuitenkaan aio pyytää anteeksi tapausta muuten, sillä kyseessä oli kansainvälinen ilmatila, sanoi Cheney NBC:n haastattelussa.

Yhdysvallat on pyytänyt Kiinalta lupaa vierailla lentäjiensä luona päivittäin. Yhdysvaltalaisten tavoitteena on päästä vierailemaan kiinalaisten huostassa olevan tiedustelulentokoneen miehistön luona kahdesti päivässä. Diplomaatit tapasivat amerikkalaiskoneen miehistön viimeksi eilen. Miehistön on kerrottu olevan hyvässä kunnossa.

Yhdysvallat painostaa Kiinaa, jotta maan edustajat saisivat esteettömän pääsyn Hainanin saarella olevan miehistön luo. Puolustusattasea Neal Sealock sanoi, että Yhdysvallat haluaa tavata kahdesti päivässä saarella olevan amerikkalaisen tiedustelukoneen miehistön.

Amerikkalaisdiplomaatit tapasivat 24-henkisen miehistön kolmannen kerran eilen. Sealockin mukaan koko miehistö, 21 miestä ja 3 naista, on hyvässä kunnossa. Yhdysvaltain Kiinan-suurlähettiläs Joseph Prueher sanoi, että parhaillaan odotellaan neljättä tapaamista.

Maat joutuivat hankalaan diplomaattiseen kiistaan, kun amerikkalainen tiedustelukone ja kiinalaishävittäjä törmäsivät viikko sitten toisiinsa. Onnettomuuden takia amerikkalaiskone joutui tekemään pakkolaskun Hainanin saarelle lähelle Vietnamin rajaa. Kiinalaishävittäjä sen sijaan syöksyi maahan. Kiina on vaatinut tapauksen takia Yhdysvalloilta anteeksipyyntöä, mutta ulkoministeri Collin Powell on tyytynyt pahoittelemaan kiinalaislentäjän kuolemaa.
(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme