Mainos
Mainos

Cherylin syntymäpäivä: Näin netissä kiusaava pulma ratkaistaan

Netinkäyttäjät eri puolilla maailmaa ovat pohtineet matemaattista ongelmaa, jonka singaporelaiset 14-15 matematiikan olympialaisiin osallistuneet nuoret saivat ratkottavakseen.

Julkaisimme tehtävän MTV Uutisissa aiemmin aamulla.

Tehtävä on herättänyt sen verran laajalti kansainvälistä kiinnostusta, että siihen on saatu myös Singapore Study Roomin laatima”oikea vastaus”:

Koska Albert tietää kuukauden, hän tietää myös, että Bernardin täytyy tietää päivä.

Palatkaamme siis alkuperäiseen kysymykseen: Albertille sanottiin toukokuu, kesäkuu, heinäkuu tai elokuu. Bernardille puolestaan 14, 15, 16, 17, 18 tai 19.

Albertin ensimmäisestä lausunnosta tiedämme, että Albert on varma siitä, että Bernard ei tiedä syntymäpäivää, joten toukokuu ja kesäkuu jäävät pois laskuista (päivä 19 esiintyy ainoastaan toukokuussa ja päivä 18 ainoastaan kesäkuussa). Toisin sanoen, jos Albertilla oli tiedossa toukokuu tai kesäkuu, hän ei voi olla varma siitä, että Bernard ei tiedä, koska Bernardilla voisi olla hallussaan joko 18 tai 19.

Albertin lausunnon seurauksena Bernard tietää, että toukokuu ja kesäkuu eivät ole mahdollisia kuukausia.

Nyt Bernard tietää, mikä kuukausi on kyseessä. Syntymäpäivän täytyy siis olla joko heinäkuun 16, elokuun 15 tai elokuun 17 (ei 14, koska silloin hän ei tietäisi).

Koska Albert tämän seurauksena voi myös olla varma päivästä, hänen täytyy tietää, että kyseessä oli heinäkuu. Jos kyseessä olisi elokuu, hän ei voisi tietää vastausta, koska elokuusta oli annettu myös päivät 15 ja 17.

Cherylin syntymäpäivä on siis heinäkuun 16. päivä.

 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot