Mainos
Mainos

Clevelandin katupartiot herättävät levottomuutta – rynnäkkökiväärien kanssa kadulla

Yhdysvalloissa Rynnäkkökiväärejä kantavat maastopukuiset nuoret miehet saavat monet hätkähtämään Clevelandin keskustassa.

Clevelandissa järjestetään parhaillaan republikaani-puolueen puoluekokous ja kaupungin turvatoimet on kiristetty äärimmilleen. Clevelandissa on nähty myös mielenosoituksia.

Kiväärien piiput osoittavat maahan ja miehet näyttävät päättäväisen rauhallisilta, mutta silti heidän läsnäolonsa herättää monissa levottomuutta.  
Aivan tällaiseen eivät ole amerikkalaisetkaan tottuneet, vaikka aseenkanto-oikeus tässä maassa onkin monelle pyhä.  

23-vuotiaan Trevor Leisin puhetapa on tyyni ja muodollinen kuin virkavallan edustajalla. Hän kertoo edustavansa puolisotilaallista ryhmää nimeltä West Ohio Minutemen.  

– Olemme perustuslakia puolustava miliisi. Yhdysvaltojen kansalaisina meillä on oikeus aseen kantamiseen ja miliisin perustamiseen, hän sanoo.  

Leis vakuuttaa, ettei hänen ryhmänsä aio lietsoa väkivaltaa.  

– Olemme täällä suojelemassa viattomia. Haluamme suojella sivullisia ja paikallisia liikeyrityksiä, mikäli väkivaltaa puhkeaa.  

Ryhmä kunnioittaa hänen mukaansa kaikkia mielenosoituksia ja mielenosoittajia silloinkin, kun ovat näiden kanssa asiakysymyksistä jyrkästi eri mieltä.  

– Jokaisella on oikeus osoittaa mieltään.

”Auttava käsi poliisille”

Clevelandilainen poliisijärjestö yritti sunnuntaina turhaan kieltää avoimen aseiden kantamisen Clevelandin keskustassa, vaikka Ohion osavaltion lait sen sallivatkin.

Poliisit pelkäsivät, etteivät pystyisi mahdollisen väkivallan puhjetessa erottamaan väkivallantekijöitä muista asetta esillä kantavista.  

Leisin mukaan hänen puolisotilaallinen ryhmänsä on kuitenkin lämpimissä väleissä kaduilla partioivien poliisien kanssa. Hän kertoo ryhmänsä jäsenten ja poliisien jutelleen paljon ja tulleen toisilleen tutuiksi.  

– Olemme täällä tarjoamassa poliisille auttavan käden.  

Toistaiseksi auttavaa kättä ei ole tarvittu. Leis sanoo, ettei hänen ryhmänsä ole koskaan joutunut tilanteeseen, jossa olisivat nostaneet aseensa ihmistä vastaan.  

23-vuotias epäröi vastatessaan kysymykseen, miten pitkälle hän olisi valmis menemään auttaakseen poliisia.  

– Se riippuisi olosuhteista. Vaikea sitä on sanoa etukäteen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme