Mainos
Mainos

Clinton ja Sanders ottivat yhteen Natosta, ilmastonmuutoksesta ja pätevyydestä

Demokraattien presidenttiehdokkaat ovat kampanjoineet pääsääntöisesti hyvin asiavetoisesti, mutta viime viikkoina kumpikin ehdokas on kyseenalaistanut toisensa pätevyyden.

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Hillary Clinton ja Bernie Sanders kiistelivät varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa vaaliväittelyssä muun muassa Natosta, ilmastonmuutoksen hillitsemisestä - ja toistensa pätevyydestä.

CNN-uutiskanavan isännöimän väittelyn kysymykset oli selvästi suunniteltu luomaan kärjekästä keskustelua, ja Bernie Sandersia pyydettiin heti väittelyn aluksi kommentoimaan väitteitään Clintonin pätevyydestä.  

– Clinton on totta kai riittävän älykäs ja kokenut presidentiksi, Sanders sanoi.

Hän jatkoi kuitenkin kyseenalaistamalla vastaehdokkaansa arvostelukyvyn ja syyttämällä hänen tehneen menneisyydessä lukuisia huonoja päätöksiä.

Clinton vastasi viittaamalla New York Timesin tuoreeseen haastatteluun, jota muun muassa Washington Post on kutsunut katastrofaaliseksi Sandersille.

– Sanders ei osannut vastata kysymyksiin edes oman kampanjansa ydinasiakysymyksestä ja kertoa, miten pankit pitäisi hajottaa, Clinton sanoi.

Hänen mukaansa Sanders osoitti haastattelussa myös tuntevansa huonosti ulkopolitiikkaa.

Sanders on toistuvasti vihjannut Clintonin olevan suurten pankkien taskussa, koska hän on saanut pankeilta suuria puhujapalkkioita. Väittelyn juontajat pyysivät häntä nimeämään edes yhden Clintonin tekemän poliittisen päätöksen, jossa hän olisi suosinut pankkeja. Sanders kiersi kysymyksen.

Clinton puolestaan kierteli, kun häneltä kysyttiin, miksei hän ole valmis julkistamaan pankkien häneltä ostamien puheiden sisältöä. Hän sanoi olevansa valmis julkistamaan puheiden sisällön vain, jos myös republikaanien presidenttiehdokkaat suostuvat samaan.

Erilaiset Nato-kannat

Asiakysymyksissä yksi merkittävä ero ehdokkaiden välillä on heidän suhtautumisensa Natoon.

Sanders pitää epäreiluna, että Yhdysvallat maksaa Naton kautta niin suuren osan Euroopan puolustuksesta.

– Saksan, Britannian ja Ranskan kaltaisissa maissa on paljon parempi elintaso, koulutus ja terveydenhuolto. Ei Yhdysvallat voi vain tukea näitä maita ja maksaa niiden puolustusta, Sanders sanoi.

Myös Clinton painotti, että Nato-maiden pitäisi maksaa isompi osa puolustuslaskusta.  

– Mutta emme aio lähteä Natosta, vaikka ne eivät maksaisi, hän kuitenkin korosti. 

–Nyt kun Venäjä käyttäytyy aggressiivisemmin, miettikää, minkä hinnan joutuisimme maksamaan siitä, jos Nato ei olisi eturintamassa puolustamassa meitä.

Clinton muistutti myös, että Nato-kumppanit tulivat Yhdysvaltojen avuksi Afganistanin sodassa.

Ehdokkaiden kannoissa on eroja myös ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Sanders on pyrkinyt profiloitumaan rohkeana ilmastonmuutokseen puuttujana, ja hän on muun muassa ilmoittanut kannattavansa vesisärötyksen kieltämistä koko maassa.

Maltillisemmista linjanvedoistaan tunnettu Clinton ei ole tehnyt yhtä räväköitä avauksia, ja Sanders syytti hänen etenevän liian varovaisesti.  

– On iso ero siinä, ymmärtääkö ehdokas tämän olevan historiallinen kriisi, jonka suhteen eivät pienet askelet riitä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme