Mainos
Mainos

Clintonin etumatka lyhenee kilvassa demokraattien presidenttiehdokkuudesta

Kilpailu Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokkuudesta on tasoittumassa.

Tähän asti selvän ennakkosuosikin Hillary Clintonin haastaja senaattori Bernie Sanders on parantanut asemiaan, ja tilanne alkaa näyttää vaikeammalta ennustaa.

Tuoreimmissa mielipidemittauksissa Sanders on parantanut asemiaan selvästi Iowassa ja New Hampshiressa. Onkin mahdollista, että Clinton häviää kamppailun ensimmäisenä valintansa tekevissä osavaltiossa. 

Clintonin kampanjakoneisto on käynyt hyökkäyskannalle. Tämä näkynee myös aikaisin maanantaiaamuna Suomen aikaa käytävässä demokraattiehdokkaiden viimeisessä tv-väittelyssä.  

Clintonilla on hyvässä muistissa vuosi 2008, jolloin hän hävisi Iowan ja lopulta koko presidenttikisan Barack Obamalle. 

– Odotinkin aina kisasta tiukkaa, Clinton vakuutti aiemmin viikolla CBS-uutisille ja torjui arvailut hermostumisesta. 

Sandersin kampanjassa ollaan toista mieltä. 

– Clinton ja hänen tiiminsä alkavat hermostua ja käyvät ilkeiksi, koska eliitin siunaama itsestään selvä ehdokas ei olekaan enää niin itsestään selvä, sanoi Sandersin kampanjan tiedottaja Michael Briggs CNN:lle. 

Eroja vaikka väkisin 

Clintonin kampanja on tarttunut muun muassa Sandersin haluun puuttua Obaman terveydenhuoltouudistukseen sekä tämän jonkin verran sallivampaan asepolitiikkaan. 

– Senaattori Sandersin ja minun väliset erot kalpenevat verrattaessa eroihin meidän ja republikaanien välillä – mutta eroja on, Clinton muistutti CBS:lle. 

InsideGov-sivuston koostaman materiaalin perusteella merkittäviä eroja on kuitenkin vaikea löytää, ellei sellaiseksi lasketa Clintonin huomattavasti suurempaa kampanjarahoitusta. Lisäksi Sanders vastustaa hyvin selkeästi Yhdysvaltain sotilaallista sekaantumista selkkauksiin ulkomailla, toisin kuin Clinton. 

"Demokraattiseksi sosialistiksi" itseään kutsuva Sanders oli 16 vuotta kongressiedustajana ennen valintaansa senaattiin vuonna 2006. Hänellä on siten kilpakumppaniaan huomattavasti mittavampi poliittinen ura takanaan.

Toisaalta Clinton on ollut aivan huipulla ulkoministerinä eikä kahdeksaa vuotta Valkoisessa talossa presidentin puolisona voi myöskään pitää merkityksettömänä.   

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme