Mainos
Mainos

Clintonin terveydentilasta käynnistyi huhumylly – Suomalaistutkija: Salaliittoteoriat heräsivät

Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Andersson Helsingin yliopistosta uskoo, että republikaanien leiri käyttää Hillary Clintonin sairautta hyväkseen kampanjan edetessä.

68-vuotiaan Hillary Clintonin terveydentilasta käynnistyi huhumylly, kun hän joutui poistumaan etuajassa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen muistotilaisuudesta New Yorkissa eilen. Clintonin lääkäri kertoi myöhemmin, että demokraattien presidenttiehdokkaalla on diagnosoitu keuhkokuume.

Lääkäri kertoi Clinton myös kärsineen allergiaan liittyvästä yskästä.

Sairastapaus tuli dosentti Rani-Henrik Anderssonin mukaan Clintonin kampanjan kannalta hankalaan paikkaan. Tapaus on hänen mukaansa ongelmallinen myös Clintonin sairaustaustan takia. Clinton joutui sairaalaan veritulpan takia noin neljä vuotta sitten.

Tukos liittyi Clintonin aiemmin saamaan aivotärähdykseen.

– Amerikkalaisen median ja muun tietäen asiasta tulee iso juttu. Salaliittoteoriat heräävät. Siellä kysytään varmasti, onko kyseessä pelkästään keuhkokuume vai onko taustalla vielä jotain muuta; onko Clinton varmasti tarpeeksi terve (presidentiksi).

Andersson uskoo, että republikaaniehdokas Donald Trump ottaa Clintonin sairaudesta kaiken irti.

– Kun tilanne tasaantuu ja jos ei tule ilmi mitään vakavampaa, Trump lipsauttaa vähintäänkin jossain vaalikeskustelussa, että Clinton ei ole työhön tarpeeksi terve.

– Minun uskoakseni vielä ei ole kuitenkaan tapahtunut mitään dramaattista, Andersson arvioi.

”Clintonin kannattaisi julkistaa terveystietonsa”

Andersson arvelee, että republikaanien leiri tulee syyttämään Clintonia terveystietojen salaamisesta.

– Todellisuudessa Clinton on ollut hyvin avoin sekä terveystietojensa että verojuttujensa kanssa. Sen sijaan Trump ei ole julkistanut kumpiakaan. Jos Clinton on terve, tässä olisi hyvä paikka käydä perusteellisessa terveystarkastuksessa ja julkistaa kaikki tiedot – ja vaatia Trumpilta samaa. Silloin tilanne kääntyisi toiseen suuntaan, koska Trumphan ei niitä tietenkään luovuta.

– Toisaalta siitä muodostuu kyllä ongelma, jos Clintonilla onkin jotain vakavampaa kuin keuhkokuume ja sitä salaillaan. Ja jos tulee vieläkin jokin uusi insidentti, herää myös kysymys siitä, onko Clinton liian vanha.

Anderssonin mukaan sekä Clinton että Trump ovat aika iäkkäitä presidenttiehdokkaiksi.

– Suomessa harvemmin seitsemänkymppisiä lähdettäisiin enää valitsemaan presidentiksi. Clinton on 68 ja Trump 70. Bernie Sanders oli 74. Yhdysvalloissa sillä ei vissiin ole mitään merkitystä.

Clintonilla ei ole varaa jäädä pitkäksi aikaa lepäämään

Anderssonin mukaan Clinton ei voi jäädä pitkäksi aikaa sairastamaan.

– Tämä touhu etenee nopealla tempolla. Vaaleihin on enää 58 päivää. Ei ole kauhean paljon varaa levätä laakereillaan. Näkyy kannatuksessa nopeasti, jos hän on pitkään poissa. Mutta totta kai jos Clintonilla on keuhkokuume, hänen on otettava sairauslomaa ja jätettävä joitain tilaisuuksia ehkä väliin. Toisaalta keuhkokuume lähtee nopeasti antibiooteilla, eli kyllä se tässä viikossa nähdään, onko taustalla jotain muuta vai riittävätkö antibiootit, Andersson arvioi.

– Joka tapauksessa tämä on taas yksi osoitus USA:n presidentinvaalikampanjan ennakoimattomuudesta: mitä hyvänsä vain voi tapahtua.

Amatöörikuvaaja tallensi järkytyksen – Clintonin jalat pettivät WTC-muistotilaisuudessa

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme