Mainos
Mainos

CNN: Al-Qaidalla järkyttävä suunnitelma: Lentokone räjäytetään tietokoneen akulla

Yhdysvaltain ja Britannian eilen ilmoittaman matkustamojen elektroniikkakiellon takana on pelko terroristijärjestön uusista iskuista.

Uutiskanava CNN:n mukaan al-Qaidan Arabian niemimaalla toimiva veljesjärjestö on hionut liki valmiiksi keinoja piilottaa räjähteitä mobiililaitteiden pattereihin ja akkuihin.

Kanavan haastattelema yhdysvaltalainen turvallisuusviranomainen sanoo, että tiedustelutieto on johtanut kännykkää suurempien laitteiden kieltoon tietyillä lennoilla.

Kannettavat ja tabletit kiellettäisiin

Eilen uutisoitiin, että Britannia ja Yhdysvallat ovat rajoittamassa kännykkää isompien elektronisten laitteiden ottamista lentokoneiden matkustamoon.

Esimerkiksi kannettavat tietokoneet ja tabletit kiellettäisiin käsimatkatavaroista lennoilla kuudesta maasta: Egypti, Jordania, Libanon, Saudi-Arabia, Tunisia ja Turkki. Vastaavista rajoituksista kerrottiin aiemmin USA:ssa.

Rajoituksista on liikkunut paljon vahvistamatonta tietoa. Sanomalehti New York Timesin mukaan uudet määräykset ovat jo astuneet voimaan ja lentoyhtiöillä on neljä vuorokautta aikaa ryhtyä noudattamaan niitä. 

Todellinen suuroperaatio

Toimenpide on yksi suurimmista vastatoimista sitten vuoden 2001 terrori-iskujen.

Yhdysvaltojen osalta kielto koskee yli viittäkymmentä lentoa päivittäin kymmeneltä pääosin muslimimaiden lentokentältä. Niihin kuuluvat suurkentät Istanbul ja Dubai. Muut ovat Kairo, Abu Dhabi, Doha, Amman, Kuwait, Casablanca, Jedda, ja Riad.

Yhdeksälle näiltä kentiltä toimiville lentoyhtiölle on kerrottu kiellosta, joka tulee panna toimeen ensi viikonvaihteeseen mennessä. Yhtiöihin kuuluu muun muassa Emirates Airline, Qatar Airways, British Airways ja Turkish Airlines. Muut ovat Egyptair, Etihad Airways, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian Airlines ja Saudi Arabian Airlines. 

Ilmailualan lähteen mukaan kielto ei ole poliittinen. Tietoihin perehtynyt kongressin republikaaniedustaja John Katko vahvistaa, että kielto on oikea toimenpide.

Viime vuoden helmikuussa kannettavaan tietokoneeseen piilotettu pommi räjähti Daallo Airinesin koneessa pian Somalian Mogadishusta lähdön jälkeen. Pommimies sai surmansa ja koneeseen tuli repeytymä, mutta kone pystyi laskeutumaan turvallisesti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme