Mainos
Mainos

CNN: FBI ja CIA aloittavat tutkinnan Wikileaksin hakkerointivälineitä koskevasta tietovuodosta

CNN:n mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja keskustiedustelupalvelu CIA aloittavat tutkinnan tietovuotosivusto Wikileaksin julkaisemista asiakirjoista, jotka sivuston mukaan ovat peräisin CIA:sta. Asiasta CNN:lle kertovat yhdysvaltalaisviranomaiset. 

Tutkinta keskittyy CNN:n mukaan muun muassa siihen, kuinka Wikileaks sai asiakirjat. Lisäksi pyrkimys on selvittää, onko sivustolla vielä julkaisemattomia asiakirjoja. 

Tiedottaja Ryan Tripanin mukaan CIA ei kommentoi sen asiakirjoiksi väitettyjä dokumentteja eikä tietoja dokumenttien alkuperää koskevasta tutkinnasta. 

Asiaa CNN:lle kommentoineiden viranomaisten mukaan julkaistut asiakirjat ovat tähän mennessä vaikuttaneet pitkälti aidoilta, vaikka vielä ei ole varmuutta, onko joitakin asiakirjoja esimerkiksi muuteltu. 

CIA: Wikileaksin tietovuoto auttaa USA:n vihollisia 

CIA syytti keskiviikkona Wikileaksia amerikkalaisten vaarantamisesta. CIA:n mukaan Wikileaksin vuoto auttaa Yhdysvaltain vastustajia ja haittaa taistelua terroriuhkia vastaan. 

CIA:n edustajat eivät silti ole vahvistaneet, että Wikileaksin julkaisemat tiedot CIA:n hakkerointivälineistä pitäisivät paikkansa. Wikileaksin mukaan tiedot ovat peräisin CIA:sta tulleesta vuodosta. 

CIA:n edustaja Heather Horniak sanoi, että tämän kaltaiset paljastukset vaarantavat Yhdysvaltain operaatioita ja niiden henkilökuntaa. Hänen mukaansa maan viholliset saavat välineitä ja tietoa, joilla voidaan vahingoittaa Yhdysvaltoja. 

Viruksia, troijalaisia 

Wikileaks-sivusto julkaisi tällä viikolla lähes 9000 asiakirjaa, jotka sen mukaan ovat peräisin CIA:sta. Wikileaksin mukaan niistä ilmenee, että CIA on kehittänyt yli 1000 haittaohjelmaa, joukossa muun muassa viruksia ja troijalaisia. Haittaohjelmien kohteina ovat esimerkiksi iPhone-puhelimet, Android-järjestelmät ja Microsoftin ohjelmat. 

Wikileaks sanoo myös, että CIA on onnistunut kiertämään suosittujen viestipalvelujen kuten Whatsappin, Signalin, Telegramin ja Weibon salauksia. 

Wikileaksin mukaan CIA pystyy muuttamaan televisioita kuuntelulaitteiksi. Samoin tiedustelupalvelun sanotaan tutkineen mahdollisuuksia hakkeroitua henkilöautojen ja kuorma-autojen ohjausjärjestelmiin, jotta ajokkeja pystyttäisiin ohjaamaan ulkopuolelta. 

Vuotosivuston väitteet CIA:lla käytössään olevista hakkerointikeinoista ovat aiheuttaneet voimakkaita reaktioita sekä pelkoa. Väitteiden paikkansapitävyyttä on kuitenkin myös epäilty. Esimerkiksi Bloombergin toimittaja kirjoittaa, ettei mikään osoita, että CIA olisi onnistunut kiertämään viestipalveluiden salauksia.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme