Mainos
Mainos

CNN: Syyttömänä vankilassa 25 vuotta - tapaus Michael Morton

Texasilaismies virui vankilassa neljännesvuosisadan vaimonsa taposta, vaikka oli syytön. Oikeus ei käsitellyt keskeisiä todisteita.

Vuosi oli 1986. Onnellisesti Christine-vaimon kanssa naimisissa oleva 32-vuotias Michael Morton oli iloinen, sillä oli hänen syntymäpäivänsä ja hänen kolmivuotias poikansa oli toipumassa sydänleikkauksesta. Seuraavana päivänä hänen vaimonsa tapettiin heidän kodissaan.

Muiden epäiltyjen puutteessa

Morton oli tuona päivänä todistettavasti töissä. CNN:n dokumentissa Morton kertoo, että luotti tapauksen selvittelyssä oikeusjärjestelmään, koska oli syytön. Häntä vastaan kuitenkin nostetiin oikeusjuttu. Syyttäjä Ken Anderson väitti, että Morton teki teon, koska vaimo oli kieltäytynyt seksistä syntymäpäivänä.

Väitteen lisäksi syyttäjällä ei ollut esittää todisteita, silminnäkijöitä, asetta eikä muita syitä. Muiden epäiltyjen puutteessa Morton passitettiin vankilaan. Sitten kului lähes neljännesvuosisata.

DNA ratkaisi

Joukko juristeja kiinnostui Mortonin tapauksesta ja ryhtyi selvittämään sitä. Kävi ilmi, että syyttäjä oli käsittämättömästi jättänyt esittämättä ja käyttämättä keskeisiä todisteita: naapurit olivat nähneet Mortonien talon takana vihreän pakettiauton ja miehen kävelevän poispäin lähimetsään. Verinen huivi oli löytynyt lähistöltä. Eric-poika oli nähnyt tapon.

Vuosien kuluessa Eric-poika oli kasvanut aikuiseksi ja vaihtanut nimensä isäänsä häveten.

Pitkän väännön jälkeen juristit saivat luvan huivin dna-testiin. Huivista löytyi Christine-vaimon veren lisäksi jälkiä toisen miehen dna:sta. Mies paljastui aiemmin tuomituksi rikolliseksi nimeltä Mark Norwood. Hän oli oikea syyllinen, mutta vapaa.

Samalla alueella oli tapettu toinen nainen samantyylisesti kaksi vuotta myöhemmin.

Norwood otettiin pikavauhtia kiinni.

Morton käveli vapauteen 2011, 57-vuotiaana. Hän otti yhteyden poikaansa.

Ei ainoa tapaus

Michiganin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan työryhmän mukaan Yhdysvalloissa on annettu vuosina 1989-2012 yli 2000 tuomiota, jotka DNA-testeillä on myöhemmin osoitettu vääriksi ja syytteet kumottu. Työryhmä toteaa, että Mortonin tapaus on erityisen räikeä juuri syyttäjän käytöksen takia.

Tuomariksi edennyt syyttäjä Anderson ei pystynyt selittämään käytöstään ja myönsi virheensä. Hän menetti asemansa, sai sakkoja ja yhdyskuntapalvelua.

Morton työskentelee nyt syyttömien tukiohjelmassa. Texasin kuvernööri on vahvistanut Mortonin nimeä kantavan lain, joka velvoittaa syyttäjän esittämään kaikki todisteet puolustukselle pyydettäessä ilman eri määräystä. 

Mortonin pojalla on nyt tytär, nimeltään Christine

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme