Mainos
Mainos

Darfuriin saatiin tulitauko

Sudanin hallitus ja Darfurin alueen tärkein kapinallisryhmä JEM allekirjoittivat myöhään tiistaina tulitaukosopimuksen. Sopimuksen oli määrä tulla voimaan heti keskiyöllä.

Sopimukseen nimensä panivat JEM:n johtaja Khalil Ibrahim ja Sudanin presidentti Omar al-Bashir.

Sopimus tarjoaa JEM:lle vallanjakoa Sudanin hallituksen kanssa. JEM:stä on myös tarkoitus tehdä poliittinen puolue heti, kun lopullinen rauhansopimus osapuolten välillä allekirjoitetaan. JEM pääsee siten osallistumaan Sudanin ensimmäisiin presidentin- ja parlamenttivaaleihin huhtikuussa.

Darfurissa on käyty seitsemän vuoden ajan verisiä taisteluja eri sissiryhmien, hallituksen ja hallituksen tukemien arabiryhmien välillä. Konfliktissa on YK:n mukaan saanut surmansa 300 000 ihmistä ja noin 2,7 miljoonaa on joutunut pakenemaan taisteluita.

Lopulliseen rauhaan on kuitenkin Darfurissa vielä matkaa. Alueella toimii muitakin sissiryhmiä kuten Sudanin vapautusarmeija SLA, joka on kieltäytynyt rauhanneuvotteluista hallituksen kanssa. Myös JEM:stä irrottautunut sirpaleryhmä on torjunut tulitaukosopimuksen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme