Mainos
Mainos

DDR:n puoluejohtaja tuomittiin

Itä-Saksan viimeinen puoluejohtaja ja valtionpäämies Egon Krenz on tuomittu tänään kuuden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen. Kaksi muuta entisen DDR:n johtajaa sai niin ikään vankeustuomion.

Krenz tuomittiin Berliinissä taposta, koska hänen katsottiin olevan osaltaan vastuussa siitä, että rajavartijat ampuivat kuoliaaksi länteen yrittäneitä itäsaksalaisia. Krenz on aiemmin pahoitellut sitä, että yli 900 ihmistä surmattiin Saksojen välisellä rajalla. Hänen mukaansa Itä-Saksan viranomaiset eivät Neuvostoliiton painostuksen vuoksi voineet lopettaa loikkarien ampumista.

Tuomiolla oli samasta syystä myös kaksi Itä-Saksan kommunistisen puolueen politbyroon jäsentä, Günther Schabowski ja Günther Kleiber. Kumpikin sai kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.

Egon Krenz johti DDR:ää lyhyen ajan vuonna 1989 eli juuri ennen Berliinin muurin murtumista.

Viimeinen oikeudenkäynti?

Krenzin tuominnut oikeudenkäynti saattaa jäädä viimeiseksi yritykseksi saada entisen Itä-Saksan johdossa istuneita tuomiolle. Vanhemman sukupolven edustajat ovat joko kuolleet tai liian sairaita, jotta he voisivat istua leivättömän pöydän ääreen.

Itä-Saksan entistä pitkäaikaista puoluejohtajaa ja valtionpäämiestä Erich Honeckeria vastaan käytiin lyhyen aikaa oikeutta, mutta prosessista luovuttiin hänen heikon terveytensä vuoksi. Honecker kuoli Chilessä vuonna 1994.
(STT-DPA-RB)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme