Mainos
Mainos

Debaltsevessa tuoksuu jälleen tuore leipä

Moukaroidussa Debaltseven kaupungissa Itä-Ukrainassa saa jälleen tuoretta leipää. Leipomo on avattu uudelleen, vaikka sen katossa yhä ammottaa rakettiammuksen tekemä reikä.

Sähköt ovat palautuneet Debaltseveen. Taistelun jälkiä siivotaan kaduilta. Ihmiset pelkäävät taistelujen palaamista.

- Ihmiset tulivat ylös kellareistaan ja palasivat kaupunkiin, kun taistelut loppuivat. Heillä ei ole ruokaa eikä rahaa. Kaikkein eniten he haluavat leipää. He ovat nälkäisiä, sanoo maaliskuussa uudelleen avatun leipätehtaan johtaja Sergei Monakov.  

Debaltseve joutui murskaavaan ristituleen helmikuussa. Venäjän tukemat separatistit ja Ukrainan hallituksen joukot taistelivat kiivaasti tärkeästä rautateiden solmukohdan hallinnasta.

Monet siviilit pakenivat, mutta osa piiloutui kaupungin kellareihin, jossa nähtiin nälkää ja juotiin vettä lätäköistä.  

Taistelut taukosivat, kun kapinalliset valtasivat kaupungin. Valtaus tapahtui Minskissä solmitun tulitauon tultua voimaan.

Taistelujen paluu pelottaa

Toimiva leipätehdas on yksi harvoista asioista, jotka Debaltsevessa ovat ennallaan. Pankit ovat olleet suljettuina, ja tuhotut kodit pysyvät tuhottuina vielä pitkään.

- Meille ei jäänyt mitään. Tämä (leipä) on kuin raittiin ilman henkäys. Se merkitsee todella paljon, sanoo leivänhakumatkalla oleva Ljubov, 54.

Naisen kanssa Debaltseven keskustassa leipää jonottaa satakunta ihmistä. Leninin muistomerkin vieressä liehuu punainen Neuvostoliiton lippu. Tiilenmallisia leipiä annetaan ilmaiseksi niille, jotka esittävät passinsa ja laittavat nimensä sotkuiseen tilikirjaan.  

Leipätehtaan tuotanto on pitkälti keskittynyt humanitaarisen avun tarpeisiin. Päivässä leivotaan noin tuhat leipää ihmisille jaettavaksi.  

- Kaikki sen päälle syntyvä tuotanto myydään, jotta saamme ostettua raaka-aineita ja palkat maksetuiksi, johtaja Monakov sanoo.  

Monakovin mukaan pahin ruokapula Debaltsevessa on jo selätetty. Lisäksi sähköt ovat palautuneet, ja taistelun jälkiä siivotaan kaduilta.  
Ihmiset pelkäävät kuitenkin edelleen taistelujen palaamista.  

- Olemme kokeneet sellaista, mitä en toivoisi edes pahimmalle viholliselleni, Ljubov sanoo ja alkaa itkeä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme