Mainos
Mainos

Demokraattien vaaliväittely: Clinton vahvin, Sanders haastoi – Trump yritti piikitellä twitterissä

Demokraattien presidentinvaaliehdokkaiden ensimmäinen tv-väittely vahvisti ennakkosuosikki Hillary Clintonin asemia.

Clintonia haastettiin hänen mielipiteen muutoksista muun muassa Irakin sodan osalta, mutta Clinton osasi puolustautua. Toiseksi vahvin kandidaatti lavalla oli demokraattien sosialistiksi itseään kutsuva Bernie Sanders

New Yorkin Brooklynin baarien edustalle ilmestyi ennen iltaa vieri viereen kylttejä, jossa mainostettiin pian alkavaa demokraattien vaaliväittelyä. Väittelyjen ennakkosuosikkien Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin kannattajat olivat kutsuneet eri pubeihin paikallisia seuraamaan demokraattien ensimmäistä tv-väittelyä.

Kummallakin pääväittelijällä on vahva side New Yorkiin – Sanders on syntyperäinen newyorkilainen ja Clinton kaupungin entinen senaattori.

Sandersin kannattajat olivat hieman varovaisempia arvioimaan, mitä on tulossa, sillä häntä ei ole ennen nähty kansallisessa tv-väittelyssä lavalla. Toista oli Clintonin kisakatsomossa naapuribaarissa, jossa kannattajat mylvivät riemusta jo tv-lähetyksen alkusanojen aikana.

Alusta asti kummankin pääväittelijän ote oli vahva. He allekirjoittivat samoja demokraattisia arvoja, kuten pienituloisten ja keskiluokan aseman parantamisen ja tuloerojen kaventamisen. Sanders ylisti tuttuun tapaan Pohjoismaita ja tasa-arvoista terveydenhoitojärjestelmää, mutta Clinton tyrmäsi Sandersin ehdotuksen sanomalla, ettei sellainen pienen maan järjestelmä toimi isossa Yhdysvalloissa. 

Suurin ero Sandersin ja Clintonin välillä väittelyssä oli kapitalismin ihannointi, johon Clinton sanoi yhä uskovansa ja korosti, että kapitalismille ja sen mahdollisuuksille Amerikka on rakennettu. Sanders kehotti ottamaan mallia "monista muista isoista maista", joissa terveydenhuoltosysteemi toimii ja sanoi, ettei USA:n kapitalismi toimi tällä hetkellä kuin pienelle rikkaalle vähemmistölle ja Wall Streetille.

Clinton haastoi Sandersia muun muassa siitä, ettei Sanders ole aikaisemmassa päätöksenteossa ollut tarpeeksi tiukkana aseyhtiöiden oikeudellisista vastuista massasurmien osalta. Sanders puolestaan kritisoi Clintonin tukemaa ideaa Syyrian osittain suljetusta ilmatilasta. Kumpikin korosti, etteivät halua lähettää Syyriaan maajoukkoja. 

TV-väittelyssä oli myös kolme muuta demokraattien ehdokkaaksi haluavaa poliitikkoa mukana, mutta heidän mahdollisuuksiaan jatkotaisteluihin pidetään hyvin pienenä. Yhdysvaltalaismedia kutsui heti väittelyn päätyttyä debattia ”aikuismaiseksi” republikaanien väittelyin verrattuna. 

Republikaanien vaaliväittelyt ovat tulleet tunnetuksi ennakkosuosikki Donald Trumpin harjoittamasta nimittelystä ja haukkumisesta. Trump osallistuikin demokraattien väittelyyn piikittelemällä twitterissä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme