Mainos
Mainos

Diabetesta sairastavien määrä yli kaksinkertaistunut 80-luvulta

Diabetesta sairastavien aikuisten määrä maailmassa on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1980, kertoo brittiläisessä lääketieteen julkaisussa The Lancetissa julkaistu tuore tutkimus.

Imperial College Londonin ja Harvardin yliopiston tutkijat analysoivat 2,7 miljoonan yli 25-vuotiaan ihmisen verensokeritiedot ja arvioivat tulosten avulla diabeteksen levinneisyyttä.

Tutkimuksen mukaan vuonna 1980 diabetesta sairastavia aikuisia oli 153 miljoonaa, kun taas vuonna 2008 luku oli jo 347 miljoonaa.

- Tutkimuksemme osoittaa, että diabeteksesta on tulossa yhä yleisempi lähes kaikkialla maailmassa. Sen sijaan verenpaine ja kolesteroli ovat laskeneet monilla alueilla. Diabetes on niitä paljon hankalampi ennaltaehkäistä ja hoitaa, kertoo Majid Ezzati, yksi tutkimuksen vetäjistä Imperial College Londonista.

Tutkijoiden mukaan diabeteksen suurimpia riskitekijöitä olivat eliniän pidentyminen ja ylipaino.

Eniten diabetes on lisääntynyt Tyynenmeren saarivaltioissa. Esimerkiksi Marshallinsaarilla kolmasosa naisista ja neljäsosa miehistä sairastaa diabetesta.

Korkea verensokeri ja diabetes aiheuttavat vuosittain kolmen miljoonan ihmisen kuoleman.

(MTV3 - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme