Mainos
Mainos

DN: Ruotsi reagoi Venäjän uhkaan – mobilisoi koko armeijansa Naton harjoituksessa

Ruotsi mobilisoi nopeasti koko 60 000 sotilaan armeijansa sotilasliitto Naton CMX-karttaharjoituksessa maaliskuussa. 

Harjoituksessa reagoitiin Venäjältä tulevaan sotilaalliseen uhkaan, kertoo Dagens Nyheter.

Ruotsi päästi myös Naton lentokoneet ja sota-alukset alueelleen.

Ruotsi ja Suomi olivat ainoat Natoon kuulumattomat maat, jotka osallistuivat harjoitukseen. Sotilasliiton ennen harjoitusta antaman lehdistötiedotteen mukaan kaksikko toimi harjoituksessa "jäsenmaiden rinnalla".

Harjoituksessa Naton jäsenmaat joutuivat hybridisodan kohteeksi. Niihin kohdistui koko joukko sotilaallisia, puolisotilaallisia ja siviiliuhkia, joita kehittyi samaan aikaan sekä Pohjois- että Etelä-Euroopassa.

Itämeren alueen valtiota uhkasi itäinen suurvalta, jota ei diplomaattisista syistä harjoituksessa kuitenkaan kutsuttu Venäjäksi.
Ruotsissa harjoitukseen osallistui korkeita virkamiehiä ulko-, oikeus- ja puolustusministeriöstä. CMX-harjoituksessa tehtyjä päätöksiä voidaan näin DN:n mukaan pitää tärkeänä merkkinä siitä, miten Ruotsi toimisi todellisessa tilanteessa.

Ruotsin ja Suomen osallistuminen harjoitukseen on ollut tiedossa, mutta miten ja millaiseen uhkaan maat ovat siinä varautuneet, ei ole kerrottu.

Presidentti Sauli Niinistö on todennut, että toisin kuin sotilasharjoituksissa, Naton karttaharjoituksissa linjataan ja roolitetaan Suomen asema Nato-kumppanina.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme